20180313 WHITE okomito EuroStrings_logo_RGB_1

EUROSTRINGS
inspirim

për kitarist klasikë

co-foundet-white

… Fusha inovative e EuroStrings do të tërheqë vëmendjen e shumë njerëzve, duke kontribuar në zgjerimin e audiencës së kitarës dhe duke theksuar këtë instrument të mrekullueshëm dhe të gjithanshëm.

Assad Btothers

assad-min

EUROSTRINGS
European Guitar Festival Collaborative

Festim
Katër vitet e para
2017–2021

PËRMBAJTJA

Parathënie
Një fjalë nga Drejtorët Artistik të Festivaleve të Platformës EuroStrings
PJESA I: EuroStrings
Kush jemi ne
Objektivat
Kush janë artistët e EuroStrings?
Artistët në kuadër të EuroStrings
Si të bëheni artist i EuroStrings
Programi i shkëmbimit të EuroStrings
Zhvillimi i modeleve të reja të biznesit
Ndërtimi i një baze njohurish për festivalet e kitarës klasike
Si të mbështetni projektin e EuroStrings
Konferencat e EuroStrings

 • Konferenca e parë e EuroStrings
 • Konferenca e dytë e EuroStrings

PJESA II: Artistët e EuroStrings
Gara për kitarë e EuroStrings

 • Gara e parë për kitarë e EuroStrings 2018
 • Gara e dytë për kitarë e EuroStrings 2019
 • Gara e tretë për kitarë e EuroStrings 2020

Gara e kompozimit të EuroStrings

 • Një fjalë nga juria: Stephen Goss
 • Gara e parë e kompozimit e EuroStrings 2018/2019
 • Gara e dytë e kompozimit e EuroStrings 2019/2020

Festivalet e kitarës së Eurostrings
Artistët e EuroStrings 2017/2018, 2018/2019, 2019/2020, 2020/2021

Festivalet e EuroStrings dhe artistët e EuroStrings

 • Antwerpen Gitaarfestival dhe laureatët
 • Festival International de Guitarra de Guimarães dhe laureatët
 • Harmonia Cordis International Classical Guitar Festival dhe Laureates
 • International Festival of Guitar José Tomás Villa de Petrer dhe Laureates
 • International Guitar Festival Mottola dhe Laureates
 • International Guitar Festival Nürtingen dhe Laureates
 • International Guitar Festival Rust dhe Laureates
 • London Guitar Festival dhe Laureates
 • Montenegro International Guitar Competition dhe Laureates
 • Paris International Guitar Festival dhe Laureates
 • Plovdiv GuitArt Festival dhe Laureates
 • Sarajevo International Guitar Festival dhe Laureates
 • Szeged International Guitar Festival dhe Laureates
 • Tallinn Guitar Festival dhe Laureates
 • Tampere Guitar Festival dhe Laureates
 • Twents Gitaar Festival dhe Laureates
 • Uppsala International Guitar Festival dhe Laureates
 • Zagreb Guitar Festival dhe Laureates

Festivalet bashkëpunuese të EuroStrings

 • Copenhagen Guitar Festival
 • Peja International Guitar Festival
 • Vojvodina Guitar Fest dhe Laureate

EuroStrings Affiliate Festivals

Programi i bursave të EuroStrings

 • Pranuesit e bursave të EuroStrings 2017/2018
 • Pranuesit e bursave të EuroStrings 2018/2019
 • Pranuesit e bursave të EuroStrings 2019/2020

CD Incizime nga artistët e EuroStrings

PJESA III: Intervistat
Vështrim në të kaluarën dhe e ardhmja

 • Intervistë me Ružica Gelo Ciglenečki
 • Intervistë me Antonio Rumenović
 • Intervistë me Mak Grgić

Pasthënie: Covid-19 në 2020 dhe mëtej

aniello-min

Jam krenar që jam i përfshirë në EuroStrings, është një projekt shumë i bukur që u jep aq shumë të gjithë instrumentistëve të rinj.

Aniello Desiderio

Një platformë e shkëlqyeshme për të promovuar talentin e ri dhe për të mbajtur kitarën gjallë, EuroStrings do të jetë një moment historik në historinë e kitarës moderne.

Margarita Escarpa

escarpa-min

PARATHËNIE

EuroStrings - European Guitar Festival Collaborative - filloi si projekt që e kemi ëndrruar katër vite më parë, dhe ishim aq të kënaqur që u kthye në një realitet, i bërë i mundur nga mbështetja e madhe e të gjithë atyre që u përfshinë në projekt. Bashkëfinancimi nga Creative Europe Programme i Bashkimit Evropian ishte thelbësor për të realizuar këtë projekt të mrekullueshëm.

Si dy njerëz që i kemi kushtuar jetën arsimit muzikor - ne themeluam dhe e drejtojmë shkollën e muzikës Bonar në Zagreb, ku kemi shumë studentë të kitarës – kështu na lindi ideja që të përpiqemi të ndryshojmë jetën e kitaristëve të rinj. Artistët e rinj profesionistë posaçërisht kanë nevojë për ndihmë në fazat e hershme të karrierës së tyre dhe gjithashtu ka fëmijë dhe të rinj që, për një larmi arsyesh, nuk kanë pasur qasje në muzikë. Kjo ambicie ishte fara nga e cila doli EuroStrings. Projekti ynë kombinon të dyja: jo vetëm që profesionistët tanë të rinj – Artistë të EuroStrings – ku luajnë koncerte nëpër Evropë, por ata gjithashtu mësojnë dhe punojnë me fëmijë dhe të rinj në një sërë aktivitetesh në terren. Duke lexuar këtë broshurë, e cila mbulon punën tonë gjatë tre viteve të fundit dhe në fillim të vitit tonë të katërt, një aspekt themelor i EuroStrings bëhet i dukshëm, se ai është në thelb një projekt bashkëpunues, i cili bëhet i fortë nga të gjitha pjesët e tij. Ne jemi krenarë për suksesin e projektit, jo vetëm që ka arritur gjithçka që kemi synuar të bëjmë, por gjithashtu ka hapur mundësi të mëtejshme për bashkëpunim dhe shtrirje, të cilat janë bërë kaq të rëndësishme gjatë pandemisë së vazhdueshme Covid-19. Anëtarët e Platformës EuroStrings kanë mbështetur njëri-tjetrin gjatë tre viteve të para, por edhe më shumë gjatë vitit të kaluar, kur të gjithë neve na është dashur të përshtatemi dhe të mësojmë të përdorim teknologjinë e re dhe të gjejmë zgjidhje për të vazhduar punën dhe mbështetjen tonë për Artistët e EuroStrings. Raison d’être jonë është bërë edhe më e dukshme gjatë krizës Covid-19. Ne duam të shfrytëzojmë këtë mundësi për të falënderuar sinqerisht të gjithë anëtarët tanë të Platformës EuroStrings për të gjithë punën dhe përkushtimin e tyre që e kanë bërë këtë projekt në një strukturë solide dhe një model bashkëpunues për të ardhmen. Më e rëndësishmja, ne duam t'i themi një falënderim shumë të madh Artistëve tanë të rinj EuroStrings, të cilët na kanë sjellë shumë lumturi përmes shfaqjeve të tyre të shkëlqyera dhe shpirtit të tyre bujar në mbështetjen e kolegëve të tyre të rinj.

Ružica Gelo Ciglenečki Drejtor ekzekutiv
Boris Ciglenečki Drejtor i financave

NJË FJALË NGA DREJTORËT ARTISTIK TË FESTIVALEVE TË PLATFORMËS EUROSTRINGS

italy-logo-min

‘Guimarães International Guitar Festival ishte festivali i parë që zbatoi programin e mrekullueshëm të EuroStrings! Ne jemi shumë krenarë që jemi pjesë e kësaj platforme të mahnitshme të themeluar nga Zagreb Guitar Festival. Këtu, artistët e rinj kanë mundësinë të performojnë rregullisht, gjë që është thelbësore, në fazat e hershme të karrierës së tyre.'

Nuno Cachada Drejtor Artistik

Festival International de Guitarra de Guimarães

Portugali

portiugal
romania-logo-min

‘Të qenit pjesë e programit EuroStrings ka qenë një përvojë e mahnitshme për ne dhe unë veçanërisht e vlerësoj atë që programi po bën për të gjithë kitaristët e rinj në të gjithë botën.’

Dr István Ferenc Beke Chairman

Harmonia Cordis International Classical Guitar Festival

Rumani

romania-flag-large
spain-logo-min

'EuroStrings është një projekt shumë i rëndësishëm për karrierën e kitaristëve të rinj, një platformë në të cilën festivalet e rëndësishme të kitarës përfitojnë nga përvojat e tyre, por, mbi të gjitha, është një arritje e madhe që ka kontribuar në përmirësimin e cilësisë së aktiviteteve për instrumentin tonë - kitarës.'

Pepe Payá Drejtor Artistik

International Festival of Guitar José Tomás Villa de Petrer

Spanjë

spain-flag-medium
mottola-logo-min

'Lokomotiva e EuroStrings vazhdon rrugëtimin e saj të mrekullueshëm për kitaristët e rinj në zhvillimin e këtyre gjashtë telave përmes Festivaleve më të rëndësishme Evropiane.

Michele Libraro Drejtor Artistik

International Guitar Festival Mottola

Itali

italy-flag-square-medium
germany-logo-min

‘Është emocionuese të punosh në këtë projekt unik me të gjithë këta kolegë fantastikë në të gjithë Evropën. Bashkëpunimi ofron mbështetje të paçmuar për kitaristët e rinj për të ndërtuar rrjetin e tyre profesional.

Katrin Klingeberg and Sebastián Montes Drejtor Artistik

International Guitar Festival Nürtingen

Gjermani

germany-flag-medium
austria-logo-min

‘Kitara shpesh neglizhohet nga rrjeti i muzikës klasike; ky projekt i EuroStrings në Vienna Musikverein, Kryeqytetin botëror të muzikës klasike, e vë kitarën në qendër të vëmendjes aty ku i takon!

Gabriel Guillén Drejtor Artistik

International Guitar Festival Rust

Austri

austria-flag-square-medium
igf_logo-bk-min

‘EuroStrings është një projekt i jashtëzakonshëm! Më pëlqen veçanërisht puna që po bëjmë me artistë të rinj; ata kanë talent të madh dhe me të vërtetë kanë nevojë për shumë ndihmë në fazat e hershme të karrierës së tyre. Unë gjithashtu mbështes shumë elementin e kontaktit në komunitetet lokale.

Tom Kerstens Drejtor Artistik

London Guitar Festival

UK

united-kingdom-flag-square-medium
montenegro-logo-min

‘EuroStrings ka ndikuar në mënyrë dramatike në botën e kitarës klasike që nga themelimi i saj. Duke sjellë së bashku disa nga festivalet më të rëndësishme të kitarës, për nga cilësia dhe numri i programeve, platforma është një projekt dinamik dhe në rritje.

Danijel Cerović Drejtor Artistik

Montenegro International Guitar Competition

Mali i Zi

montenegro-flag-square-medium
Logo FIGP-min

‘EuroStrings është një projekt i shkëlqyeshëm. Kjo u jep mundësi kaq të mëdha artistëve të rinj për të dhënë koncerte, si dhe publikut për të dëgjuar lojtarë të rinj nga e gjithë bota. Gjithashtu është një mënyrë fantastike për të bashkëpunuar dhe ndarë me të tjerët festivalet evropiane të kitarës.

Tania Chagnot Drejtor Artistik

Paris International Guitar Festival

Francë

fr
bul-logo-min

‘EuroStrings është një projekt fantastik që hap mundësi të mëdha karriere për kitaristët e rinj, krijon përvojë dhe i motivon ata në zhvillimin e tyre si artistë.

Hristo Kolikov Drejtor Artistik

Plovdiv GuitArt Festival

Bullgari

bulgaria-flag-square-medium
sarajevo-logo-min

Nëse duam të zgjedhim katër fjalë për të përshkruar katër vjet EuroStrings, ato do të ishin:

 • vizioni për ti’u mundësuar kitaristëve të rinj dhe të talentuar përmirësimin artistik;
 • guxim për të treguar se artistë me prejardhje të ndryshme të mbledhur rreth një platforme të përbashkët mund të marrin frymë së bashku dhe mund të kenë një ide unike;
 • kreativiteti  i cili bëri një koncept të ndryshëm të ushqimit të kitarës klasike, që dërgoi një mesazh për publikun se arti mund dhe duhet të jetë i disponueshëm për të gjithë; dhe
 • energjia e cila i lidhë të rinjët, talentin dhe dijen në një vend.

Đani Šehu Drejtor Artistik

Sarajevo International Guitar Festival

Bosnje and Herzegovine

bosnia-and-herzegovina-flag-medium
hungary-logo-min

‘EuroStrings është një ëndërr e realizuar: bashkimi i talenteve të ardhshëm të kitarës me yjet më të spikatur, dhe audiencat e tyre është krijim revolucionar. Ne jemi mirënjohës që jemi pjesë e saj.

Dávid Pavlovits Drejtor Artistik

Szeged International Guitar Festival

Hungari

hungary-flag-square-medium
tallianna-logo-min

‘Kitara shpesh neglizhohet nga fryma e muzikës klasike; ky projekt e vë kitarën në qendër të vëmendjes aty ku i takon!

Tiit Peterson Drejtor Artistik

Tallinn Guitar Festival

Estoni

estonia-flag-square-medium
finland-logo-min

‘EuroStrings është një platformë fantastike e cila bashkon performuesit e kitarës me iniciativë të sotme dhe të nesërme, dhe shkëlqen një vëmendje vizionare tek studentët e kitarës, artistët dhe organizatat.

Tomi Tolvanen Drejtor Artistik

Tampere Guitar Festival

Finlandë

finland-flag-medium
holland-logo-min

‘EuroStrings është një platformë e mrekullueshme evropiane që siguron një lidhje të shkëlqyeshme muzikore dhe një rrjet të madh midis vendeve dhe kulturave të ndryshme dhe kitaristëve të tyre të rinj. Ne jemi shumë krenarë që jemi pjesë e platformës.

Pim Weierink and Daphne Hodes Drejtor Artistik

Twents Gitaar Festival

Holandë

netherlands-flag-square-medium
swden-logo-min

‘EuroStrings ka qenë një projekt i mirë në disa aspekte. Mbështetja e zhvillimit të artistëve të rinj duke u dhënë atyre mundësinë për të zbuluar një sërë festivalesh Evropiane dhe duke mësuar se si të menaxhojnë dhe zhvillojnë si në skenë ashtu edhe në skenë. Ata kanë talent të madh dhe mund të shohin që kjo platformë u jep atyre një mbështetje të rëndësishme në fazat e hershme të karrierës së tyre. Gjithashtu edhe rëndësia e zhvillimit të bashkëpunimit midis festivaleve të Evropës.'

Klaus Pontvik Drejtor Artistik

Uppsala International Guitar Festival

Suedi

sweden-flag-medium
zagreb-guitar-festival-logo

‘EuroStrings është një nga gjërat më të mira që kanë ndodhur në sektorin e kitarës klasike në vitet e fundit. Që festivali ynë të jetë në gjendje të bashkëpunojë dhe të ndajë përvoja është një mundësi unike dhe e mrekullueshme, shpresojmë se do të vazhdojë për shumë vite.

Mak Grgić Drejtor Artistik

Zagreb Guitar Festival

Kroaci

croatia-flag-square-medium

Me të vërtetë është mbresëlënëse të shohësh se sa ndikim pozitiv po sjell puna e EuroStrings në zhvillimin dhe frymëzimin e kitaristëve të rinj në të gjithë botën. Unë besoj se një punë e tillë pozitive do të ndikojë pozitivisht në popullaritetin e kitarës klasike dhe do të merr vëmendjen gjithnjë në rritje të kitaristëve të rinj të talentuar. Brezi i ri më së shumti ka nevojë për vëmendje dhe mbështetje, gjë që i jep forcë dhe kurajo për të këmbëngulur në këtë udhëtim të vështirë. Urime të përzemërta për EuroStrings për përkushtimin dhe punën, dhe çdo të mirë për të ardhmen!

Ana Vidović

ana-min

PJESA I
EuroStrings

Për mua, pjesa më e vlefshme e pjesëmarrjes në EuroStrings ishte mundësia për të takuar aq shumë njerëz brenda botës së kitarës. Të jesh në gjendje të marrësh pjesë në masterklase me kitaristë të njohur ishte jashtëzakonisht e vlefshme, dhe koha e kaluar për të punuar, si dhe shoqërimi, me kolegë të tjerë kolegë është diçka që unë shikoj prapa me shumë dashuri.

-Jesse Flower
Fitues i garës së parë për kitarë të Eurostrings

Jesse-Flowers-4-min

KUSH JEMI NE

EuroStrings është platforma e parë e festivaleve evropiane të kitarës, e udhëhequr nga Zagreb Guitar Festival, duke u zgjeruar me 14 festivalet fillestare të anëtarëve në 2018 dhe duke arritur 17 festivale të anëtarëve në 2021; me tre Festivale të Asociuara të shtuara gjithashtu në 2021 si dhe Partnerë në të gjithë botën. Projekti bashkëfinancohet nga programi Creative Europe i Bashkimit Evropian dhe është projekti i parë i kitarës që ka marrë ndonjëherë fonde të tilla.

EuroStrings gjithashtu ka partnerë në Amerikë dhe Kinë, duke e bërë atë një projekt vërtet global. Secili festival anëtar gjithashtu organizon një konkurs ndërkombëtar të kitarës. Aktivitetet e EuroStrings përfshijnë zhvillimin e audiencës, krijimin e modeleve të reja të biznesit, kërkimin dhe zhvillimin e burimeve për organizatorët e festivalit dhe politikëbërësit por elementi më i rëndësishëm është zhvillimi i kitaristëve të rinj. Për këtë qëllim, EuroStrings krijon një mori mundësi për perfomanca të për laureatët e garave të kitarës, të quajtur Programi i Shkëmbimit EuroStrings. Programi gjithashtu përfshin një komponent të gjerë arsimor. Jo vetëm që interpretuesit e rinj marrin pjesë në punëtoritë e dhëna nga mjeshtërit e kitarës, por ata gjithashtu mësojnë vetë nxënës të shkollës dhe përfshihen në një punë gjithëpërfshirëse të komunikimit në komunitetin e gjerë me një gamë të grupeve të ndryshme. Projekti gjithashtu ofron bursa për performues të rinj e të talentuar. Artistët e EuroStrings për 2020/2021 janë laureatët e garave ndërkombëtare të kitarës të organizuara nga 17 festivalet e saj anëtare gjatë vitit 2021. EuroStrings bashkë-financohet nga Creative Europe Programme i Bashkimit Europian për periudhën 2017–2021.

es-final-all-min

OBJEKTIVAT

Objektivat tanë përmbajnë:

 • Promovimin e kitaristëve të rinj të muzikës klasike përmes mundësive të koncerteve, masterklasave, zhvillimit profesional dhe garave ndërkombëtare;
 • Edukimin e kitaristëve të rinj në zhvillim se si të ofrojnë shtrirje, zhvillim të audiencës dhe punë në komunitet;
 • Zhvillimi dhe konsolidimi në sektorin e festivalit evropian të kitarës përmes bashkëpunimit, shkëmbimit të informacionit, ndërtimit të burimeve dhe teknologjisë së re, përfshirë Akademinë Dixhitale EuroStrings;
 • Zhvillimi i një audience më të gjerë dhe të qëndrueshme për kitarën klasike. Ne e arrijmë këtë në një sërë iniciativash duke përfshirë Audience Lab, i cili arrin që të rinjtë me prejardhje të ndryshme pa qasje në edukimin muzikor të krijojnë përvoja të reja, emocionuese dhe që të i’u ndryshohet jeta.

KUSH JANË ARTISTËT E EUROSTRINGS?

Artistët e EuroStrings janë një grup kitaristësh të rinj profesionistë, të cilët janë laureatë të garave ndërkombëtare të organizuara nga 17 festivalet e kitarës së anëtarëve të platformës EuroStrings. Ata janë të ftuar të marrin pjesë në Programin e Shkëmbimit EuroStrings, i cili jepet përmes Kurrikulës EuroStrings.

ARTISTËT NË KUADËR TË EUROSTRINGS

Artistët në kuadër të Eurostrings janë kitaristë profesionistë që vlerësohen gjerësisht si kitaristët kryesorë të muzikës klasike në botë. Ata japin koncerte, masterklasa, këshilla e ndihmë, si dhe do të shërbejnë si mentorë të kitaristëve në zhvillim. Ata janë frymëzues për brezin e ri të profesionistëve që fillojnë të lulëzojnë. Çdo festival i platformës EuroStrings do të ftojë minimum prej një Artisti të Veçantë të EuroStrings për të marrë pjesë në veprimtarinë e tyre.

5-min

SI TË BËHENI ARTIST I EUROSTRINGS

Për t'u bërë Artist i EuroStrings ju duhet të fitoni Çmimin e Parë në një nga garat ndërkombëtare të kitarës të organizuara nga festivalet e platformës EuroStrings. Në disa raste, një laureat tjetër, siç është një fitues i dytë i çmimeve, mund të bëhet Artist i EuroStrings, nëse, për shembull, fituesi i parë ka qenë tashmë një Artist i EuroStrings në një vit më parë. Një artist në zhvillim mund të jetë Artist i EuroStrings vetëm një herë.

za-2-min

PROGRAMI I SHKËMBIMIT TË EUROSTRINGS

Aktiviteti qendror i projektit EuroStrings është Programi i Shkëmbimit të EuroStrings, i cili u krijua për Artistët e EuroStrings për t'i ndihmuar ata të zhvillojnë karriera profesionale si kitaristë klasikë. Programi ofron mundësi që plotësojnë programet akademike të studiuara nga kitaristët në zhvillim në konservatorët dhe universitetet e tyre, duke hapur horizonte të reja për sa i përket përvojave ndërkombëtare, ekspozimit profesional dhe rrjeteve me kolegët e tyre dhe një varg promovuesish koncertesh, festivalesh dhe profesionistësh të industrisë muzikore.

Programi i Shkëmbimit EuroStrings dorëzohet përmes

KURRIKULËS SË EUROSTRINGS, ku iu ofron performuesëve të rinj:

 • Solo koncerte në festivalet e platformës EuroStrings nëpër Evropë, minimumi tre në vit.
 • Koncerte të muzikës kamerale me Artistët e EuroStrings që performojnë së bashku.
 • Pjesëmarrje në garën për kitarë të EuroStrings.
 • Masterklasa me muzikantë me famë botërore, përfshirë artistët bashkpunues të EuroStrings, një grup prej mjeshtrive më të respektuar të kitarës ndërkombëtarisht.
 • Ligjërata dhe punëtori në një gamë të gjerë temash përfshirë marketingun dhe PR, mbledhjen e fondeve, zhvillimin e audiencës dhe aftësitë profesionale.
 • Pjesëmarrje në ofrimin e një programi arsimor gjithëpërfshirës për komunitetin, i cili përfshin dhënien e masterklasave dhe punëtorive për fëmijë dhe të rinj, të cilët shpesh janë fillestarë në kitarë dhe jetojnë në rrethana të vështira, si dhe punojnë në komunitetin e gjerë duke përfshirë klubet e të rinjve, shkolla dhe spitalet.

ZHVILLIMI I MODELEVE TË REJA TË BIZNESIT

Çdo vit organizohen tre seminare të EuroStrings, që mbulojnë tema të ndryshme në fushat e zhvillimit të audiencës, marketingut dhe PR, mbledhjes së fondeve, menaxhimit kulturor dhe turizmit kulturor. Këto seminare janë të hapura për të gjithë profesionistët në fushën e muzikës klasike.

NDËRTIMI I NJË BAZE NJOHURISH PËR FESTIVALET E KITARËS KLASIKE

Platforma EuroStrings do të kryejë sondazhe dhe kërkime vjetore, të cilat do të publikohen në faqen e internetit të EuroStrings për të shërbyer si një burim për organizatat e festivalit dhe politikëbërësit dhe për të mbështetur planifikimin strategjik të platformës. Kjo bazë e njohurive do të japë një perspektivë krahasuese dhe do të krijojë një vetëdije të komunitetit më të gjerë të festivalit evropian të kitarës klasike.

SI TË MBËSHTETNI PROJEKTIN E EUROSTRINGS

EuroStrings është bashkëfinancuar nga programi Creative Europe e Bashkimit Evropian. Ky program i bashkëfinancimit bën të mundur një pjesë të madhe të aktiviteteve të projektit, megjithatë mbështetja nuk është gjithëpërfshirëse. Nëse dëshironi të na mbështesni, qoftë si sponsor apo donator, ju lutem na kontaktoni në: communication@eurostrings.eu

KONFERENCAT E EUROSTRINGS

Të gjitha ngjarjet e Konferencës EuroStrings janë të hapura për publikun dhe transmetohen përmes Facebook dhe YouTube. Ato janë të gjitha në dispozicion në Akademinë Dixhitale EuroStrings.

Konferenca e dytë e EuroStrings

Zagreb Guitar Festival
Mimara Museum, Zagreb
4–6 Prill 2019

Ligjëratat
‘Joaquín Rodrigo: Fandango from Tres Piezas Españolas – Analizë dhe performance nga Carlo Marchione
‘Rana Glazba: Early Music Now’ nga Darko Karajić
‘Alexander Technique and Healthy Playing’ nga Igor Vranić
‘Integrative Music Pedagogy’ by Brian Head
‘EuroStrings 101: Goals and Achievements’ nga Mak Grgić
‘The World of High-End Guitars’ by David Collett nga Hrvoje Grgić
‘ZGF on Business: Tips and Tricks for Success’ nga Slobodan Sibinčič
‘ZGF on Business: Fundraising’ nga Tom Kerstens
‘ZGF on Business: Raise the Number of Tourists at Cultural Events’ nga Tina Jukič and Ana Šilovič
‘ZGF on Business: Apply for and Win that EU Grant’ nga Anera Štopfer
‘Behind the Scenes of a Successful Guitar Society’ nga Matt Hinsley
‘D’Addario’ nga Thomas Offermann

Performancat
Sérgio and Odair Assad
Jesse Flowers
He Zhiyuan
Aniello Desiderio dhe EuroStrings Orchestra, dirigjuar nga Thomas Offermann
EuroStrings Orchestra dhe orchestra e ZGF Orchestra

_KAL6578-min
77264901_552702478853771_5940933574260686848_o (1)-min

Konferenca e dytë e EuroStrings
Uppsala International Guitar Festival
Online
14–15 Nëntorë 2020

Ligjëratat
‘Creative Tools for Music Teachers in a Community Perspective: A Practical
and Theoretical Approach’ nga Matthias Zloto
‘Covid Performance and Quality Control – Italy versus Sweden:
‘Perfomancat gjatë Covid-19 dhe kontrollimi i kualitetit – Italia dhe Suedia: Qasje të ndryshme ndaj performancave gjatë Pandemisë Covid-19’ nga Michele Libraro dhe Klaus Pontvik

Performancat
‘Tribut kushtuar Sérgio Assad’ nga një Artist i Orkestrës së EuroStrings dhe një kitarist nga Malmo Academy of Music, dirigjuar nga Christian Karlsen
Solo recital nga Mateusz Kowalski

151570475_867012007422815_8517061478013624382_o-min

... Jam i sigurt se bukuria e muzikës sonë dhe përsosmëria dhe virtuoziteti mahnitës i performuesëve tanë të rinj nuk lënë asnjë dyshim në mendjen time që kitara ka një të ardhme të lavdishme.

David Russell

david russell-min

PJESA II
Artistët e EuroStrings

Fitimi i garës EuroStrings ishte një nga ëndrrat e mia më të mëdha. Numri i koncerteve që dhashë si fitues ishte jashtëzakonisht i madh. Rajonet më të rëndësishme të të gjithë botës janë të hapura për mua tani. Më ka dhënë një nxitje kaq të pabesueshme në karrierë.

Mateusz Kowalski
Fitues i garës së dytë të kitarës të EuroStrings

MateuszUMFC-5-min

GARA PËR KITARË E EUROSTRINGS

Ngjarja kryesore e Programit të Shkëmbimit EuroStrings është Gara për Kitarë e EuroStrings. Fituesi do të marrë një çmim parash prej 8000 € * dhe një turne në Europë si dhe koncerte në Azi dhe Amerikë në 2021/2022. Ky program ofron një nxitje unike në fillimin e karrierës së tyre ndërkombëtare.

Gara e Kitarës EuroStrings është e hapur vetëm për 17 Artistët e EuroStrings të cilët janë laureatë të 17 konkurseve të kitarës që organizohen nga festivalet e platformës EuroStrings. Secili prej këtyre festivaleve tërheq konkurentë nga e gjithë bota dhe, si rezultat, EuroStrings Guitar Competition mirëpret dhe paraqet kitaristët e rinj më të mirë nga e gjithë bota.* Çmimi i cituar është bruto dhe mund t'i nënshtrohet taksave.

Gara e parë për kitarë e Eurostrings 2018

Edicioni i parë i kësaj gare prestigjioze për EuroStrings Artists 2017/2018 u zhvillua në Zagreb Guitar Festival më 2018. Jesse Flowers (Australi/Gjermani) ishte fituesi i Garës së parë për kitarë të Eurostrings.

mateusz-kowalski-min

Gara e tretë për kitarë e Eurostrings 2020

Lovro Peretić (Kroaci) ishte fituesi i Garës së tretë për kitarë të Eurostrings për Artistët e EuroStrings 2019/2020. Gara u mbajt online më 17–20 Dhjetor 2020, me transmetimin Përfundimtar në faqen e Facebook-ut të EuroStringstë Dielën më 20 Dhjetor 2020. Two Phantasmas’ nga kompozitori dhe kitaristi Ozan Coşkun (kompozimi fitues nga Gara e Dytë e kompozimit të EuroStrings) ishte pjesa e detyrueshme në raundin përfundimtar.

Jesse-Flowers-4-min

Gara e dytë për kitarë e Eurostrings 2019

Mateusz Kowalski (Poloni) ishte fituesi i Garës së dytë për kitarë të Eurostrings. Për artistët e Eurostrings 2018/2019. Gara u zhvillua në London Guitar Festival në korrik 2019. Les Arcanes nga kompozitori dhe kitaristi Nicolas Khan (kompozimi fitues nga Konkursi i Parë i kompozimit të EuroStrings) ishte pjesa e detyrueshme në raundin përfundimtar.

lovro-min

GARA E KOMPOZIMIT TË EUROSTRINGS

kahn-min

Fitimi i Garës të parë të Kompozimit të EuroStrings ishte një përvojë vërtet e pabesueshme dhe formuese. Më dha forcë dhe vetëbesim për të vazhduar të shkruaj. Unë kam qenë duke punuar shumë në muzikën time për vite me radhë kur fitova konkursin, dhe marrja e komenteve kaq të shkëlqyera nga kompozitorët që gjithmonë i kam admiruar si Steve Goss ose Sérgio Assad ishte një shpërblim i vërtetë. Unë jam gjithashtu mirënjohës Mateusz Kowalski, fitues i garës së kitarës EuroStrings 2019, për performancën e veprës sime, Les Arcanes, në të gjithë botën, me kaq talent dhe pasion.

Nicolas Kahn
Fitues i Garës së parë të Kompozimit të Eurostrings

Edhe pse jemi në një periudhë kur bota është në kaos dhe muzikantët janë prekur keq, organizata EuroStrings dhe aktivitetet e saja na japin shpresë dhe motivim për të vazhduar të bëjmë muzikë. Lidhja me këtë "familje" të kitaristëve është e paçmuar për mua në këto kohë.

Ozan Coşkun
Fitues i Garës së dytë të Kompozimit të Eurostrings

ozan-min

GARA E KOMPOZIMIT TË EUROSTRINGS

Gara e Kompozimit EuroStrings për kitarë klasike u zhvillua si një konkurs vjetor në vitin 2019 nga EuroStrings për të ndihmuar në krijimin e veprave të reja me cilësi të lartë për kitarën klasike.

Kjo garë synon gjithashtu të promovojë kompozitorë të rinj deri në moshën 35 vjeç, punimet e të cilëve nuk kanë patur ende mundësinë të fitojnë njohje ndërkombëtare. Përbërja duhet të jetë e kompozuar për kitarën klasike me gjashtë tela dhe nuk duhet të jetë një vepër e botuar, ose më parë të ketë marrë një çmim.

Aplikantët duhet të kenë ose shtetësi evropiane ose të jenë të vendosur në një nga vendet / territorin e BE-së (kjo gjithashtu përfshin vendet evropiane që nuk janë pjesë e BE-së, por që gjeografikisht konsiderohen pjesë e Evropës).

Fituesi i garës së kompozimit EuroStrings do të marrë një çmim parash prej 1500 € * dhe vepra fituese do të jetë pjesë e detyrueshme për Finalen e Garës së Katërt të Kitarës EuroStrings, e cila do të mbahet gjatë Festivalit Ndërkombëtar të Kitarës José Tomás në Petrer, Spanjë në korrik të vitit 2021. Vepra fituese do të interpretohet nga fituesi i garës së 4-të të kitarës EuroStrings në 16 Festivalet e EuroStrings.

Juria përbëhet nga tre kompozitorë dhe kitaristë të njohur ndërkombëtarisht. Procesi i përzgjedhjes është në tre faza:

• Faza eleminuese: 12 kompozimet më të mira do të zgjidhen nga të gjitha aplikimet;

• Gjysmë-finalja: do të zgjidhen tre kompozimet më të mira; dhe

• Finalja: një kompozim do të zgjidhet nga tre Finalistët.

Detajet e plota janë në dispozicion në:

https://eurostrings.eu/eurostrings-composition-contest-for-classical-guitar

* ky çmim paguhet bruto dhe mund të ketë taksa.

Një fjalë nga Juria

Në vend që të bllokohet në një traditë, repertori i kitarës vazhdimisht evoluon dhe lëviz në drejtime të reja: jo fikse, por në fluks. Virtuozët e sotëm kanë marrë teknikën dhe muzikantitetin në kitarë në një nivel të paimagjinueshëm edhe një brez më parë. Performuesit bashkëkohorë kanë nevojë për muzikë bashkëkohore që i shtyn aftësitë e tyre deri në kufij. Gara e kompozimit të EuroStrings është platforma perfekte për inkurajimin e muzikës së re inovative për kitarë. Unë kam pasur privilegjin të jem anëtar i jurisë për dy Garat e Kompozimit të EuroStrings. Kompozitorë nga shumë vende kanë hyrë në pjesë të imagjinatës befasuese në një larmi të gjerë stilesh të kundërta. Të dy veprat fituese do të zënë vendin e tyre në repertorin tonë gjithnjë në zgjerim të koncerteve. Veçanërisht më pëlqente të punoja me kompozitorë në juri të cilët ishin jashtë orbitës së kitarës; ishte freskuese për të marrë një këndvështrim më të gjerë. Unë thjesht do të doja të kishte më shumë mundësi si Gara e Kompozimit të EuroStrings për kompozitorët në zhvillim të muzikës kitarë.

goss-min

Stephen Goss
Kompozitorë
Profesor i kompozimit dhe Drejtor i International Guitar Research Centre në University of Surrey,

Profesor i kitarës në Royal Academy of Music, Londër

Trustee, International Guitar Foundation, Londër

 

FITUESIT E GARËS SË KOMPOZIMIT TË EUROSTRINGS

Gara e parë e kompozimit të Eurostrings 2018/2019

Les Arcanes Nicolas Kahn Francë

Me seli në Paris, Nicolas Kahn e ndan kohën e tij midis mësimdhënies, interpretimit dhe kompozimit. Ai mori Bachelorin e tij të Muzikës nga Sorbonne Université dhe masterin në muzikologji nga EHESS - Paris. Ai studioi kitarë klasike me James Szura në Konservatorin Gabriel Pierné, Metz dhe me Gérard Abiton në Ecole Nationale de Musique d’Orléans. Fitoi diploma për performancë solo dhe ansambël, si dhe diplomën e mësimdhënësit. Gjatë studimeve të tij, ai ndoqi masterklasa me kitaristë si Atanas Ourkouzounov, Roberto Aussel dhe Claudio Marcotulli. Nicolas Kahn publikoi incizimin Puertas y Caminos me ansamblin e tij Kantiga Alteli (zë, kitarë, violinë dhe goditje) në vitin 2017. Kantiga Alteli rregullisht performon në Francë dhe Evropë si dhe fitoi çmimin ndërkombëtar De Toonzaal në Den Bosch, Amsterdam në Tetor 2012. Kompozimet e Nicolas Kahn janë botuar nga Les productions d'Oz në Quebec.

Gara e dytë e kompozimit të Eurostrings 2019/2020

Two Phantasmas Ozan Coşkun / Turqi

Kitaristi i ri Ozan Coşkun filloi të kompozonte rreth shtatë vjet më parë. Edhe pse ai shpesh interpreton kompozimet e tij në koncert, pasi ai është ende në arsimin e tij universitar për muzikë, ai nuk ka botuar ndonjë punim. Ozan ka lindur në 1993 në Ankara, Turqi. Ai filloi studimet e tij në muzikë në Konservatorin Shtetëror Hacettepe kur ishte 18 vjeç. Gjatë pesë viteve të para, ai studioi kitarë me Ahmet Kanneci. Ai zbuloi pasionin e tij për kompozim me Can Aksel Akın dhe Önder kozkoç në Konservatorin Hacettepe. Që nga viti 2018, Ozan ka studiuar me Thomas Kirchhoff dhe Dale Kavanagh në Akademinë e Muzikës Detmold në Gjermani. Ai gjithashtu morri pjesë në Festivalin e Kitarës Bilkent në Turqi dhe Festivalin e Kitarës Iserlohn në Gjermani, për t'u njohur me artistë, profesorë dhe muzikantë kryesorë.Frymëzimi i Coşkun për ‘Two Phantasmas’ rrjedh nga termi mjekësor për 'fantazma', domethënë faza e parë e ëndrrës, siç shpjegon Coşkun, 'vepra eksploron kalimet emocionale dhe unë u përpoqa të pasqyroj pasigurinë e ngjarjeve në atë fazë të një ëndrre'.

FESTIVALET E KITARËS SË EUROSTRINGS

Antwerpen Gitaarfestival
Belgjikë
Festival International
de Guitarra de Guimarães
Portugalil
Harmonia Cordis
International Guitar Festival
Rumuni
International Festival of
Guitar José Tomás Villa de Petrer
Spanjë
International Guitar
Festival Mottola
Itali
International Guitar
Festival Nürtingen
Gjermani
International Guitar
Festival Rust
Austri
London Guitar Festival (IGF)
Mbretëria e Bashkuar

 

Montenegro International Guitar Competition
Mal I Zi
Paris International
Guitar Festival
Francë
Plovdiv GuitArt Festival
Bullgari
Sarajevo International
Guitar Festival
Bosnje dhe Hercegovine
Szeged International
Guitar Festival
Hungari
Tallinn Guitar Festival
Estoni
Tampere Guitar Festival
Finlandë
Twents Gitaar Festival
Holandë
Uppsala International
Guitar Festival
Suedi
Zagreb Guitar Festival
Kroaci

EuroStrings Associate Festivals

Copenhagen Guitar Festival
Danimarkë
Peja International Guitar Festival
Kosovë
Vojvodina Guitar Fest
Serbi

ARTISTËT E EUROSTRINGS

zuzanna-wezyk

Unë besoj se thesari më i madh i EuroStrings është rrjetëzimi me miq të rinj dhe të vjetër. Ishte kënaqësi të takoja kaq shumë njerëz të mahnitshëm të interesuar në kitarë dhe muzikë në përgjithësi. Udhëtimet dhe shfaqjet nëpër Evropë ishin shumë emocionuese - falë EuroStrings unë isha në gjendje t'i përjetoja këto gjëra në karrierën time të hershme.

Zuzanna Wężyk
Artist i EuroStrings, Viti i dytë

2017/2018

Dominik Carević Kroaci
Boyan Doychev Bullgari
Raphaël Feuillâtre Francë
Jesse Flowers Australi/Gjermani
Péter Girán Hungari
Niklas Johansen Danimarkë
Nicola Montella Itali
Antoine Morinière Francë
Domenico Savio Mottola Itali
Dmytro Omelchak Ukrainë
Antero Pellikka Finlandë
Andrea Roberto Itali
Giacomo Susani Itali
Davide Giovanni Tomasi Itali
Vedran Vujica Bosnje

2018/2019

Giulia Ballaré Itali
Misael Barraza-Díaz Meksikë
George Dimitrov Bullgari
Viktor Đuknić Serbi
Peter Graneis Gjermani
Gábor Hart Hungari
Mateusz Kowalski Poloni
Tomasz Radziszewski Poloni
Simone Rinaldo Itali
Yuki Saito Japoni
Katarzyna Smolarek Poloni
Dimitris Soukaras Greqi
Emmanuel Sowicz UK/Chile
Julia Trintschuk Gjermani
Radu Vâlcu Rumuni
Zuzanna Wężyk Poloni
You Wu Kinë

2019/2020

Nino D’Amico Itali
Silvio Bilić Kroaci
Carlo Curatolo Itali
Jonas Egholm Danimarkë
Dávid Fellegi Hungari
Luis Alejandro García Spanjë
Ema Kapor Serbi
Maja Kralj Slloveni
Flavio Nati Itali
Agustín Nazzetta Argjentinë
Cassie Martin Francë
Pablo Menéndez Spanjë
Lovro Peretić Kroaci
Bruno Pino Mateos Spanjë
Pavel Ralev Bullgari
Zsombor Sidoo Hungari
George Tarlton Mbretëria e Bashkuar

2020/2021

Steve Cowan Kanadë
François-Xavier Dangremont Francë
Vuk Dragičević Serbi
Cristina Galietto Itali
Jack Hancher Mbretëria e Bashkuar
Kevin Loh Singapor
Francisco Luis Portugali
Eleonora Perretta Itali
Marcin Kuźniar Poloni
Álvaro Miranda Costa Rica
Filip Mišković Kroaci
Marcell Nickmann Hungari
Özberk Miraç Sarıgül Turqi
Bianka Szalaty Poloni
Álvaro Toscano Spanjë
Cheng Shi Kinë
Jiujiu Wu Kinë

FESTIVALET E EUROSTRINGS DHE ARTISTËT E EUROSTRINGS

EuroStrings, tani në vitin e katërt, është bërë shpejt mjeti i preferuar i rrjetëzimit për çdo gjë që lidhet me kitarën klasike jo vetëm në Evropë, por edhe në të gjithë botën. Fillimisht synuar të inkurajojë krijimin e rrjeteve midis organizatorëve të festivalit dhe profesionistëve të rinj, ai është rritur në një platformë për mbështetjen dhe ushqimin e cilësisë në kitarë klasike në një larmi mënyrash: nga adresimi i nevojës për të rritur praninë e kitarës në komunitetin e gjerë si pjesë e shtrirjes iniciativa, për të ndihmuar ata që kanë nevojë financiare përmes bursave; mbase arritja më e madhe e EuroStrings është krijimi i një numri të madh mundësish për Artistët e EuroStrings. Këta profesionistë të rinj, laureatë nga garat e partnerëve tanë të festivalit, janë të ftuar të turneojnë, të rrjetëzojnë, të bashkëpunojnë, të interpretojnë dhe të mësojnë për një vit në një program modern zhvillimi për kitaristët klasikë bashkëkohorë që punojnë. Artistët e EuroStrings janë e ardhmja e kitarës klasike dhe ne shpresojmë ta shohim këtë program të lulëzojë dhe të zhvillohet për vitet që vijnë.

 

Mak Grgić Artist Koordinator i EuroStrings

antwerplogo-min

ANTWERPEN GITAARFESTIVAL

Belgjikë

Antwerpen Gitaarfestival është një niciativë e Rode Productions N.P.O. Festivali përqendrohet kryesisht në kitarën klasike dhe protagonistët e saj më të mirë dhe më kryesorë në botë. Kjo e bën Antwerpen Gitaarfestival çdo vit  ngjarjen më të rëndësishme për adhuruesit e kitarës në Belgjikë. Në vitin 2018, ai festoi edicionin e tij të tetë dhe, si zakonisht, festivali gjithashtu synon të shfaqë kitarën si një instrument të gjithanshëm për solistët, si dhe një aset të vlefshëm në kombinimet e muzikës kamerale. Gjatë festivalit në nëntor, ofrohen masterklasa të nivelit të lartë dhe organizohet një garë në dy kategori të ndryshme. Pjesët e detyrueshme për garën janë shkruar gjithmonë nga një kompozitor aktual, i cili gjithashtu është kompozitori i rezidencës së festivalit. Në vitet e fundit, një interes në rritje në botën e luthierëve është i dukshëm pasi festivali gjithashtu bashkon një ekspozitë për kitare dhe ofron një ligjëratë nga një luthier të vendit.

ANTWERPEN GITAARFESTIVAL DHE LAUREATËT

2018

Zuzanna Wężyk / Poloni

Zuzanna Wężyk lindi në Gdańsk, filloi të luante kitarë në moshën shtatë vjeçare në Ogólnokształcąca Szkoła Muzyczna (shkolla e muzikës) në Feliksa Nowowiejski. Ajo është përfituese e bursës prestigjioze Fahrenheit, e cila u jepet studentëve më të mirë nga Gdańsk, të cilët studiojnë jashtë vendit. Në qershor 2018, ajo mori diplomën Bachelor të Arteve nën drejtimin e Marco Tamayo në Universitetin Universität Mozarteum në Salzburg. Ajo aktualisht është e vendosur në Londër, ku punon për Masterin e saj në Kompozim për Film dhe Televizion në Universitetin Kingston në Londër.Zuzanna Wężyk ka fituar shumë çmime në garat e muzikës, si soliste dhe në muzikë kamerale, përfshirë çmimin e parë në Omiš Guitar Fest në Kroaci në kategorinë ansambël në 2016. Përveç permormancave si kitariste klasike, Zuzanna është gjithashtu vokaliste dhe kompozitore dhe ajo bashkëpunon me ansamble dhe muzikantë të ndryshme dhe muzikantë të ndryshëm.

zuzanna-wezyk

2019

Lovro Peretić / Kroaci

Lovro Peretić lindi në Zagreb në 1995 dhe filloi studimet për kitarë me Xhevdet Sahatxhija. Më vonë, ai u diplomua nga Akademinë e Muzikës në Zagreb, ku studioi me Darko Petrinjak dhe kaloi një vit në një program shkëmbimi studentësh në L’École Supérieure Musique et Danse Hauts-de-France, Lille me Judicaël Perroy. Ai ka qenë i suksesshëm në shumë gara kombëtare dhe ndërkombëtare. Ai ka përfaqësuar Kroacinë në shumë festivale të rëndësishme siç është festivali i Fondacionit Ndërkombëtar Vladimir Spivakov në Moskë dhe Bashkimi Evropian-Music Competitions for Youth’s Young Hearts për Muzikë në Austri dhe Gjermani. Ai gjithashtu rregullisht performon duo me violinisten Katarina Kutnar dhe në formacionin trio me Evocación. Ai ka interpretuar si solist me Orkestrën Simfonike të Radio dhe Televizionit Kroat, Orkestrën Simfonike të Dubrovnikut dhe Solistët e Zagrebit, ndër të tjera. Lovro u dha çmimet e Dekanit dhe Rektorit të Universitetit të Zagrebit.

Lovro_Peretic_B&W-9
italy-logo-min

FESTIVAL INTERNATIONAL DE GUITARRA DE GUIMARÃES

Portugali

Festivali Ndërkombëtar Guitarra de Guimarães promovohet nga Sociedade Musical de Guimarães, nën drejtimin artistik të kitaristit Portugez Nuno Cachada. Ai synon të forcojë pozicionin dhe qasjen pedagogjike ndaj kitarës klasike dhe të nxisë një qëndrim të ri ndaj kitarës klasike, e cila është ende e nënvlerësuar si një instrument solo. Festivali ka mbështetjen e Këshillit të Qytetit Guimarães si dhe të disa universiteteve portugeze dhe ndërkombëtare. Organizuar për herë të parë në 2014, festivali menjëherë tërhoqi më shumë se 100 kitaristë të rinj nga Portugalia dhe e gjithë Evropa për të marrë pjesë në koncerte, masterklasa, seminare dhe në garën ndërkombëtare të kitarës. Edicionet pasuese kanë përforcuar dhe madje zgjeruar këto fillesa për të përfshirë kërkime muzikologjike dhe konferenca të mbajtura në partneritet me Universitetin e Minho dhe studiues të specializuar të kitarës. Disa kitaristë dhe studiues të njohur ndërkombëtarisht kanë marrë pjesë në festival në gjashtë vitet që nga fillimi i tij.

FESTIVAL INTERNATIONAL DE GUITARRA DHE DE GUIMARÃES LAUREATËT

2017

Nicola Montella / Itali

I lindur në 1987, Nicola Montella studioi kitarë klasike nga mosha tetë vjeç me G.M. Fontanella. Në vitin 2009, ai mori gradën e tij të klasit të parë nga Konservatori ‘Gesualdo da Venosa’ në Potenza, Itali. Më vonë ai studioi me Lucio Matarazzo në Konservatorin ‘Domenico Cimarosa’ në Avellino, Itali, duke marrë gradën e tij të klasit të parë në 2011. Ai është vlerësuar në disa festivale dhe gara të rëndësishme kitare kombëtare dhe ndërkombëtare. Në vitin 2015, ai u vlerësua me çmimin për Art Artistin e Ri më të mirë premtimtues ’në Convegno internazionale di chitarra në Alessandria, Itali. Nicola Montella ka performuar në festivale si Girona International Classic Guitar Festival, Aranda de Duero International Classic Guitar Festival (Spanjë 2013–2015) dhe S. Giacomo Guitar Festival, Bologna (2015), si dhe ka dhënë një turne koncerti në Kinë në Prill 2015, në vende si Centennial Hua, Universiteti i Pekinit dhe Salla e Koncerteve në Sunrise.

nicola-min

2018

Simone Rinaldo / Itali

Simone Rinaldo u diplomua për Summa cum laude nga Conservatorio di Musica ‘Giuseppe Verdi’, Milano në 2013, ku ai studioi me Maria Vittoria Jedlowski, dhe pastaj përsëri në Shkurt 2016, për Master në Francesco Biraghi. Në ‘Accademia Giulio Regondi’ në Milano, ai studioi me Andrea Dieci dhe Bruno Giuffredi. Aktualisht ndjek mësimet me Paolo Pegoraro dhe Adriano Del Sal në ‘Segovia Guitar Academy’ në Pordenone. Ai bëri debutimin e tij si solist me Orkestrën Sinfonica di Sanremo në nëntor 2017 dhe në vitin 2018 interpretoi në muzikën filmike të Cirkut nga Charlie Chaplin me Orkestrën ‘I Pomeriggi Musicali’, dirigjuar nga Helmut Imig. Në vitin 2017, incizimi i tij Simmetrie e Contrasti del Novecento u lëshua nga Dotguitar. Incizimi i tij i ri i Tre Sonatave të Anton Diabelli, Op. 29 për kitarë është publikuar nga Sinfonica Edizioni Musicale.

Simone_18042018_©Francesca_Salamone_16 (1)

2019

Bruno Pino Mateos / Spanjë

Lindur në Salamanca në 1997, kitaristi Spanjoll Bruno Pino Mateos studioi në Conservatorio Superior de Música në Salamanca, ku iu dha një diplomë Summa cum laude. Ai vazhdoi studimet në Conservatorio Superior de Castilla y León, duke studiuar me Fernando Espí dhe më vonë me Marisa Gómez. Ai ka marrë pjesë në masterklase me David Russell, Roberto Aussel, Marco Socías, Roland Dyens, Ricardo Gallén, Aniello Desiderio, Carlo Marchione dhe Judicaël Perroy. Bruno Pino Mateos ka performuar në Teatro Liceo de Salamanca dhe në festivalet e Coria, Amarante dhe Petrer. Ndër çmimet e tij të shumta, ka fituar çmimin e parë në: V International Guitar Festival of Guimarães 2018; International Guitar Festival José Tomás Villa de Petrer Competition in the Youth category; XIX International Guitar Competition Ciudad de Coria në kategorinë e të rinjve; si dhe II Alhambra International Guitar Competition for Young People, Valencia.

bruno-min

2020

Álvaro Toscano / Spanjë

Cilësitë muzikore të kitaristit Alvaro Toscano janë mbështetur nga fitimi i tij me më shumë se 15 çmime ndërkombëtare, ndër të cilat janë Çmimi i Parë në: 96th Concurso Permanente de Juventudes Musicales të Spanjës dhe Festival International de Guitarra de Guimarães në Portugali. Ai është gjithashtu krenar që ka fituar disa çmime ‘Audience’ që pasqyrojnë aftësitë e tij të mëdha komunikuese si muzikant. Përveç punës së tij solo, Álvaro Toscano ishte solist me Orkestrën Filarmonike të Malagës duke interpretuar muzikë nga Enrique Baños. Në ansambël, ai gjithashtu ka performuar me Ansamblin F.I.P Guadalquivir dhe Kuartetin Leonor, ndër të tjera, dhe premierën e Proserpina dhe Brumas del Guadalquivir nga Antonio Blanco Tejero në Teatro Góngora në Kordoba. Varlvaro Toscano ka ofruar më shumë se 70 recitale në të gjithë Evropën, pjesët kryesore përfshijnë pjesëmarrjen e tij në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës Szeged në Hungari, Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës José Tomás Villa de Petrer, Teatrin Lope de Vega në Sevilje dhe Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës 'Ciudad de Coria', në Cáceres. Ai gjithashtu ofron recitale në ambiente të pazakonta të tilla si ounds Sofar Sounds ’, duke u përpjekur ta sjellë muzikën klasike më afër të gjitha llojeve të publikut. Programi i tij 2021, i titulluar ‘Kitara Kozmike’, përfshin muzikë të bazuar në tema eterike, hapësinore dhe natyrore nga Frederic Mompou, Antonio Blanco Tejero, Vicente Asencio dhe Marco Smaili.

Alvaro Toscano_foto (1)
romania-logo-min

HARMONIA CORDIS INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL

Rumani

Harmonia Cordis International Guitar Festival ndodhet në qytetin Târgu Mureș, Rumani dhe organizohet nga Shoqata Harmonia Cordis nën drejtimin artistik të themeluesit të saj Dr Beke István Ferenc, i cili është kitarist klasik dhe mësues i muzikës kamerale në 'Gheorghe Dima' Akademia Kombëtare e Muzikës në Cluj-Napoca. Edicioni i parë i festivalit u zhvillua në 2007 dhe qëllimi i tij kryesor ishte promovimi i kitarës klasike në Rumani, si dhe duke ndihmuar zhvillimin artistik të kitaristëve të rinj duke u dhënë atyre një shans për të performuar në gjysmën e hapjes së koncerteve dhe duke sjellë mësues cilësorë për të dhënë master klasa dhe punëtori. Gjatë festivalit, ka konferenca të shumta për muzikën. Garat e festivalit të kitarës organizohen në disa kategori moshash dhe ofrojnë çmime të konsiderueshme për fituesit. Të gjitha këto aktivitete shërbejnë për dy qëllime kryesore: popullarizimi i këtyre llojeve të ngjarjeve muzikore, si dhe ndërtimi i një platforme arsimore për udhëzime kulturore dhe shkëmbimin e përvojave dhe njohurive gjatë këtyre takimeve.

HARMONIA CORDIS INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL DHE LAUREATËT

2017

Boyan Doychev / Bullgari

I lindur në 1988 në Varna, Bullgari, Boyan Doychev hodhi hapat e parë muzikorë në shkollën ‘Marin Drinov’ nën drejtimin e Stanimir Dikov. Më vonë, nga 1998–2006, ai studioi në Shkollën Kombëtare të Muzikës ‘Dobri Hristov’ me Liuben Haralambiev, Neli Nedeva dhe Sevdalin Stefanov. Në vitin 2012, ai u diplomua në Akademinë Kombëtare të Muzikës ‘Pancho Vladigerov’ Sofje ku studioi me Rossen Balkanski. Si student, Boyan Doychev mori tre çmime të shquara si një student i talentuar dhe premtues, duke përfshirë një nga kryetari i bashkisë së Varna, për kontributin e tij në fushat e muzikës dhe artit. Boyan Doychev është anëtar i shoqatës ‘Friends of Guitar Classical’ dhe është i përfshirë në organizimin e Festivalit ‘Days of Classical Guitar’ në Varna, historia e të cilit daton 30 vjet. Boyan ka interpretuar si solist me Filarmoninë Pleven, Orkestrën Simfonike të Re dhe Orkestrën Shtetërore të Akademisë Kombëtare të Muzikës. Ai ka kompozuar dy vepra për kitarë solo, të cilat së shpejti do të botohen.

Boyan Doychev-min

2018

Radu Vâlcu / Rumani

Radu Vâlcu lindi në Bukuresht në 1989. Kontakti i tij i parë me muzikën ishte në moshën shtatë vjeç, kur ai filloi të mësonte violinë. Pas pak, ai zbuloi kitarën me të cilën ai ra në dashuri me dhe kurrë nuk ka ndaluar së luajturi që nga ajo kohë. Përkushtimi i tij e ka bërë atë të fitojë shumë çmime për performancën e tij, përfshirë Çmimin e Parë në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës Volos dhe Çmimin e Parë në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës Terra Siculorum.

radu-min

2019

Nino D’Amico / Itali

Nino D'Amico lindi në Napoli në 1997. Ai filloi të studionte kitarë klasike në moshën 12 vjeç me babanë e tij, dhe më pas me Marco Caiazza duke u përgatitur për hyrje në Conservatorio di San Pietro a Majella në Napoli, ku ai studioi me Vincenzo Amabile . Ai ka mbajtur masterklase me Léo Brouwer, Frédéric Zigante, Aniello Desiderio, Andrea De Vitis, Gabriel Bianco dhe Csáki András, e të tjera. Që nga viti 2014, ai ka dhënë koncerte dhe gjithashtu ishte fitues të çmimeve në garat kombëtare dhe ndërkombëtare të kitarës. Në maj të vitit 2019, Nino u dha një Bursë EuroStrings për të marrë pjesë në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës Harmonia Cordis në Rumani, ku ai fitoi Çmimin e Parë në Garën Ndërkombëtare të Kitarës. Në të njëjtin muaj, ai fitoi çmimin special në garën ndërkombëtare të kitarës Paganini në Parma për interpretimin më të mirë të një pjese nga Paganini (në një kategori pa kufizim moshe).

Nino dAmico_B&W-12

2020

Francisco Luis / Portugali

Francisco Luis, një nga yjet në rritje të kitarës klasike Portugeze, lindi në Caldas da Rainha, në vitin 1998. Ai filloi studimet e tij për kitarë në moshën dhjetë vjeç me Luís Roldão, në Konservatorin e Caldas da Rainha. Pas pesë vjetësh, ai filloi studimet në Shkollën e Muzikës të Konservatorit Kombëtar, në Lisbonë; duke studiuar kitarë me Eurico Pereira, muzikë kamerale me Júlio Guerreiro dhe Paulo Amorim dhe basso Continu me Helena Raposo. Ai përfundoi diplomën e tij Bachelor me Carlo Marchione, në Konservatoriumin e Maastricht, para se të fillonte Masterin e tij me Zoran Dukić në Konservatorin Mbretëror në Hagë. Çmimet e shumta ndërkombëtare të Francisco Luis përfshijnë Çmimin e Parë në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës Harmonia Cordis dhe Festivalin Ndërkombëtar të Guitarra de Guimarães, si dhe Çmimin e Dytë në Uppsala International Guitar Competition dhe Aalborg International Guitar Competition. Në vitin 2015, Francisco Luis ishte solist në Concierto de Aranjuez nga Joaquín Rodrigo me orkestrën simfonike të Konservatorit Kombëtar të Lisbonës. Repertori i tij i larmishëm përfshin transkriptime të veprave nga Bach, Scriabin, Telemann dhe Rameau. Ai gjithashtu shpesh kryen improvizime klasike, duke përzier njohuritë e tij muzikore me krijimtarinë dhe personalitetin e tij të veçantë muzikor. Ai ka performuar në vende të tilla si Casa da Música në Porto dhe Palácio da Ajuda në Lisbonë.

Francisco Luis
spain-logo-min

INTERNATIONAL FESTIVAL OF GUITAR JOSÉ TOMÁS VILLA DE PETRER

Spanjë

Festivali Ndërkombëtar i Kitarës José Tomás Villa de Petrer është mbajtur që nga viti 1998. Në korrik 2020, festivali festoi edicionin e tij të 23-të, i cili përfshinte Konkursin e 19-të Ndërkombëtar të Kitarës José Tomás Villa de Petrer, çmimi i tij ishte një turne ndërkombëtar në vendet si Spanjë, Brazil, Argjentinë, Meksikë, Portugali dhe Finlandë, me më shumë se 30 koncerte për fituesit. Festivali zhvillohet në qytetin e Petrer në Alicante, Spanjë dhe ofron dy javë aktivitete intensive si masterklasa, koncerte, gara ndërkombëtare, konferenca dhe ekspozita. Çdo vit, çmimi José Tomás Honorific Guitar Award ‘në kujtim të mësuesit të Alicante’, u jepet mësuesve të mëdhenj si Léo Brouwer, David Russell, Carles Trepat, Hopkinson Smith, Roberto Aussel, Roland Dyens dhe Julian Bream.

INTERNATIONAL FESTIVAL OF GUITAR JOSÉ TOMÁS VILLA DE PETRER DHE LAUREATËT

2017

Raphaël Feuillâtre / Francë

Raphaël Feuillâtre lindi në 1996 dhe filloi mësimet e kitarës klasike në moshën nëntë vjeçare, së pari me Hacène Addadi në Conservatoire de du Choletais, Cholet dhe më vonë me Michel Grizard në Konservatorin Nantes. Në 2014, ai filloi studimet me Roland Dyens dhe asistentin e tij Jean-Marc Zvellenreuther në Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (CNSMDP) dhe mori Bachelorin e tij në Artet Skenike me nderimet më të larta në 2017. Ai aktualisht punon për master në Performancë të Kitarës Klasike me Tristan Manoukian. Raphaël Feuillâtre ka qenë një fitues çmimesh në shumë gara ndërkombëtare. Ai është i ftuar rregullisht të interpretojë muzikë kamerale në Festivalin Folle magazée de Nantes dhe si solist kohët e fundit interpretoi Concierto de Aranjuez nga Joaquín Rodrigo në një turne me pesë koncerte me Ensemble Orchestral du Pau.

raph-min

Davide Giovanni Tomasi / Itali

Davide Giovanni Tomasi lindi në 1991 në Pavia, Itali. Kur ishte vetëm tetëmbëdhjetë vjeç, ai u diplomoi në Konservatorin ‘Guido Cantelli’ në Novara, ku studioi me Guido Fichtner. Më pas ai studioi me Oscar Ghiglia në Accademia Musicale Chigiana në Siena. Ai merr pjesë në masterklase me Paolo Pegoraro dhe Adriano Del Sal në Akademinë Segovia në Pordenone dhe është në përfundimin e Masterit me Paolo Pegoraro në Kunst Universität Graz në Austri. Ai ka fituar më shumë se njëzet e pesë çmime në gara ndërkombëtare si Çmimi i Parë në Tokyo International Guitar Competition dhe International Festival of Guitar José Tomás Villa de Petrer dhe Çmimin e Dytë në ARD International Music Competition në Mynih (Çmimi i Parë nuk ishte i caktuar), si dhe Çmimi Kombëtar i Arteve nga Ministria e Arsimit në Itali e cila iu ipet studentëve më të mirë të muzikës. Ai është Artist i D’Addario që nga viti 2016.

davide-min

2018

Giulia Ballaré / Itali

Giulia Ballaré lindi në 1987 në Novara, Itali. Diplomoi në Conservatorio Guido Cantell në Novara me Guido Fichtner. Aktualisht, ajo vijon Masterin me Paolo Pegoraro në Kunst Universität Graz në Austri. Pavarësisht moshës së saj të re, ajo tashmë ka fituar mbi 25 çmime për kitare klasike, përfshirë çmimet e para në: Concurso Internacional de Guitarra Clásica 'Comarca del Condado', në Spanjë, në 2014, Concurso Internacional de Guitarra Villa de Aranda, Spanjë, në 2015 , Forum Gitarre Wien, në Austri, në 2016, Concurso Internacional de Guitarra 'Ciudad de Coria', në Spanjë, në 2017 dhe Omiš Guitar Fest, në Kroaci në 2017. Giulia Ballaré publikoi incizimin e saj të parë në 2013, Lirically Spain (dotGuitar ) dhe që atëherë ka fituar rregullisht gara. Ajo ka qenë Artiste e D’Addario që nga viti 2018. Giulia Ballaré ka interpretuar si soliste me Orkestrën e Alessandria-s në Itali dhe Orkestrën e Moskës të Musica Viva.

giulia-min

2019

Luis Alejandro García / Spanjë

Luis Alejandro García ka lindur në Tenerife në 1993. Ai ka më shumë se 20 çmime kombëtare dhe ndërkombëtare: Ka fituar Çmimin e Parë në: Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona Miquel Llobet në 2017, Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España në 2018, Festivali Concurso del XXIII Internacional de Guitarra de Coria në 2019, dhe i 47-i Concurso Internacional de Guitarra Fernando Sor në Madrid në 2019, ndër shumë të tjerë. Luis Alejandro García ka dhënë koncerte dhe masterklasa në Evropë, Shtetet e Bashkuara dhe Amerikën Latine dhe ka bashkëpunuar me orkestra të tilla si Orkestra Simfonike e Tenerife dhe OSLP. Në vitin 2018, ai publikoi incizimin e tij të parë, Lazos sobre el Atlántico (JSM Guitar Records). Është anëtar i Quartet Guitar Canary, ku lansuan incizimin e tyre të parë, të quajtur 21. Në tetor 2019, ai dha recitalin e tij debutues si solist në Palau de la Música Catalana në Barcelona.

Luis_A_Garcia_B&W-10

2020

Cheng Shi / Kinë

Kitaristja Cheng Shi lindi në Provincën Liaoning, Kinë më 1991. Ajo filloi të mësonte kitarë me Profesorin Guangxu Jiang në Shenyang në 2006. Pasi u diplomua në Konservatoriumin Shenyang në 2010, ajo u largua për në Gjermani në 2014. Atje, ajo përfundoi një kurs njëvjecar për performancë profesionale (Zertfikat) me Reinbert Evers në Musikhochschule Münster, ku përfundoi në 2018. Në vitin 2020, ajo u diplomua në Musikhochschule Münster përsëri me summa cum laude për Konzertexamen. Në fillim të studimeve të saj, Cheng Shi filloi të fitonte çmime të tilla si Çmimi i Parë në Longshan CUP në Heilongjiang në 2006, në Konkursin Internationalen Vladivostok për Kitarë Klasike në Rusi, në 2009 dhe Çmimin e Parë në Liaoning International Competition Guitar në 2011. Që nga viti 2016, Cheng Shi ka qenë duke performuar me kitaristin Koreane KyungHeon Yoo, në një duo kitare të quajtur 'Le Due'; ata të dy janë gjithashtu anëtarë të Kuartetit Guitar Polaris me kitaristët gjermanë Andreas Maria Marcus dhe Peter Kersting. Cheng Shi është ftuar të interpretojë si soliste në recitale dhe me orkestër në Gjermani, Itali, Kinë dhe Korenë e Jugut.

Cheng Shi
mottola-logo-min

INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL MOTTOLA

Itali

International Guitar Festival Mottola - u themelua në 1992, nga Associazione M. & C. Accademia della Chitarra. Karakteristika dalluese e festivalit është formati i tij shëtitës, duke përqafuar qytetet përreth Mottola dhe gjithashtu qytete në administrata të ndryshme provinciale. Zakonisht, Festivali zgjat për dhjetë ditë, me një pjesëmarrje mesatare prej 70 muzikantësh. Mysafirët e festivalit vijnë nga e gjithë Italia dhe qëndrojnë në qytetin Jon. Ata mund të shijojnë shumë aktivitete të festivalit, të tilla si Gara Ndërkombëtare e Performancës Muzikore për Kitarë, Gara Ndërkombëtare ‘Kitaristët e Rinj’, koncerte, masterklasa, Ekspozita Bienale e ‘Luiteria’ dhe workshope per orkestër për kitaristët e rinj. Festivali mbahet në vende historike si Church S.S. Immacolata (Convento), Kisha Baptiste Ungjillore dhe Auditoriumi i Shkollës së Mesme të Lartë A. Manzoni.

INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL MOTTOLA DHE LAUREATËT

2017

Domenico Savio Mottola / Itali

Domenico Savio Mottola lindi në Gragnano në 1993. Ai filloi të luante kitarë në 2004 me Fabio Mastroianni dhe më pas me Marco Caiazza nga 2006. Në 2012, ai filloi të studionte me Vincenzo Amabile në Konservatorin Mbretëror San Pietro a Majella, në Napoli, u diplomua me nderime në 2015. Pas kësaj, ai studioi me Paolo Pegoraro dhe Adriano del Sal në Akademinë e Kitarës ‘Segovia’ në Pordenone dhe tani punon drejt Masterit me Frédéric Zigante në 'Antonio Vivaldi' Conservatorio në Alessandria. Domenico Savio Mottola ka fituar çmime në shumë gara, përfshirë çmimet e para në Garën Kombëtare të Kitarës itar Giulio Rospigliosi ’, në Lamporecchio. në vitin 2013, garën ndërkombëtare të kitarës Andrés Segovia, Pescara, në 2014 dhe në garën e dytë ndërkombëtare të kitarës 'Andrés Segovia', në Linares, Spanjë në 2015. Që nga viti 2009, ka qenë duke performuar në koncerte si solist dhe duke luajtur muzikë kamerale në Itali dhe jashtë vendit.

motolla-min

2018

Dimitris Soukaras / Greqi

I lindur në Korint në 1995, Dimitris Soukaras mori mësimet e para të kitarës nga babai i tij, Nikos Soukaras, në moshën 11 vjeç. Në 2011, ai filloi studimet me Yorgos Bechlivanoglou, për diplomën Bachelor të kitarës. Ai ishte studenti i parë që përfundoi kursin pesë-vjeçar në tre vjet në Departamentin e Studimeve të Muzikës në Universitetin Jon, me Costas Cotsiolis dhe Korina Vougiouka. Aktualisht është duke përfunduar Masterin e tij në Akademinë Mbretërore të Muzikës në Londër. Midis shumë çmimeve dhe çmimeve të garave, ai mori Çmimin / Bursën Muzikore të Akademisë së Athinës në 2018. Si solist, Dimitris Soukaras ka interpretuar me Orkestrën Simfonike Ionio si dhe Orkestrën e Mandolinës së Athinës ‘N. Lavdas ’. Ai punon si kompozitor, veçanërisht për teatrin. Që nga viti 2016, ai ka bashkëpunuar me Organizatën Teatrale të Hiliomodi në Korint dhe tashmë ka kompozuar muzikë për tre prodhime teatrore.

Dimitris Soukaras_BW-min

2019

Carlo Curatolo / Itali

Carlo Curatolo filloi studimet me Pino Forresu, Francesco Taranto dhe Stefano Palamidessi dhe u diplomoi në Conservatorio di Musica ‘G. Paisiello ’i Taranto në 2010. Ai vazhdoi studimet e tij për muzikë në Akademinë e Kitarës Segovia në Pordenone me Paolo Pegoraro dhe Adriano del Sal, dhe në Accademia Musicale Chigiana në Siena me Oscar Ghiglia. Ai aktualisht është regjistruar në një kurs pasuniversitar për performancë dhe interpretim në Conservatorio di Musica Arrigo Boito në Parma. Ai gjithashtu ka marrë pjesë në masterklase me Carlo Domeniconi, Judicaël Perroy, Jorge Cardoso, Leo Brouwer dhe Carlo Marchione. Krahas studimeve të tij muzikore, në 2016, Carlo Curatolo përfundoi edhe Masterin në Fizikë nga Universiteti Sapienza i Romës. Ai është vlerësuar me çmime në më shumë se 30 gara ndërkombëtare në Itali dhe jashtë saj. Që nga viti 2006, ai ka interpretuar si solist dhe në ansambël në Itali, Austri, Portugali, Sllovaki dhe Hungari.

carlo-min

2020

Eleonora Perretta / Itali

Kitaristja klasike Eleonora Perretta lindi në Napoli, në 1995, dhe filloi studimin e kitarës në moshën gjashtë vjeç. Qysh në 14, Eleonora Perretta fitoi Çmimin e Parë në Garën Ndërkombëtare të Kitarës ‘Luigi Denza’ në 2010 dhe ka vazhduar të fitojë çmime në garat kombëtare dhe ndërkombëtare të kitarës. Ajo fitoi Çmimin e Parë në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës ‘Eduguitar’ në 2016. Në 2018, ajo u diplomua me summa cum laude nga Konservatori i Muzikës ‘San Pietro a Majella’, Napoli, ku studioi me Vincenzo Amabile. Ajo gjithashtu studioi me Aniello Desiderio në Akademinë ‘Stefano Strata’ në Pisa. Në vitin 2020, Eleonora Perretta fitoi ‘Special Edition Prize’ në Koblenz International Guitar Competition dhe Çmimin e Parë në Mottola Festival International Competition. Ajo aktualisht po studion me Aniello Desiderio për Master në Conservatorio di Musica ‘Domenico Cimarosa’ në Avellino dhe me Paolo Pegoraro në Segovia Guitar Academy në Pordenone, Itali. Eleonora Perretta ka disa projekte incizime për DotGuitar: si soliste, ajo është duke incizuar një koleksion të sonatave të kitarës, si dhe një album kushtuar J.S. Bach; në dyshe, me Lucio Matarazzo, një incizim premierë e muzikës nga Ida Presti për dy kitara. Ata po punojnë gjithashtu për Koleksionin Perretta – Matarazzo të muzikës origjinale dhe transkriptimeve për dy kitara për botuesin Ut Orpheus; vëllimi i parë është i Sonatave të D. Scarlatti.

Eleonora Peretta
germany-logo-min

INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL NÜRTINGEN

Gjermani

International Guitar Festival Nürtingen është një festival i njohur ndërkombëtarisht, i cili zhvillohet çdo dy vjet në qytetin e bukur të Nürtingen, afër Stuttgartit në Gjermani. Që nga viti 1995, kitaristë nga e gjithë bota janë takuar në bashkinë e qytetit dhe në kishën Kreuzkirche për të shijuar rreth 15 koncerte gjatë gjithë javës. Studentët e kitarës mund të marrin pjesë në masterklase ose seminare publike të mbajtura nga artistët vizitorë dhe të kalojnë kohën e tyre të lirë ose në ekspozitë ose në kafene aty pranë. Performuesit e rinj të kitarës janë e ardhmja - kjo është arsyeja pse International Guitar Festival Nürtingen vë theksin në promovimin e mundësive për kitaristët e rinj. International Guitar Festival Nürtingen është gjithmonë një tërheqje e madhe për audiencat dhe studentët e kitarës dhe jo vetëm për shkak të çmimeve të konsiderueshme të ofruara. Fituesi i Çmimit të Publikut ftohet të luajë një koncert në festivalin vijues.

INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL NÜRTINGEN DHE LAUREATËT

2017

Jesse Flowers / Australi / Gjermani

Lindur në Sidnei, Jesse Flowers u frymëzua për të ndjekur një karrierë në muzikë që nga mosha e re. Ai përfundoi Bachelorin e tij të Muzikës në Universitetin Kombëtar Australian duke studiuar me Minh Le Hoang dhe Timothy Kain. Në vitin 2014, ai u transferua në Gjermani për të vazhduar studimet me Tilman Hoppstock në Akademie für Tonkunst - Darmstadt. Ai përfundoi Masterin e tij të Muzikës në Universität der Künste Berlin me Thomas Müller-Pering. Kompozitori Australian Phillip Houghton ishte një mentor i rëndësishëm gjatë gjithë studimeve të tij. Aktualisht me qendër në Berlin, Jesse Flowers po zhvillon një reputacion si një talent emocionues midis brezit të ardhshëm të kitaristëve klasikë. Çmimet e mëtejshme të fundit përfshijnë Çmimin e Muzikantëve të Kompanisë 2018/2019 Çmimin New Elizabethan.In 2017/2018, ai dha mbi 20 recitale të muzikës kamerale në të gjithë Gjermaninë si pjesë e Bundesauswahl Konzerte für Jünger Künstler.

Jesse Flowers_EuroStrings Winner 2018

2018

Peter Graneis / Gjermani

Peter Graneis lindi në Stuttgart dhe mori mësimet e para të kitarës në moshën nëntë vjeç. Si një studiues i ri, ai filloi studimet me Johannes Monno në Hochschule für Musik und Darstellende Kunst në Stuttgart, ku më vonë mori një diplomë Bachelor në Muzikë me dallim. Pasi kreu një Master të Muzikës me Profesor Zoran Dukić në Escola Superior de Música de Catalunya në Barcelona, Spanjë, Peter Graneis vazhdoi me Zoran Dukić në Konservatorin Mbretëror në Hagë, Hollandë. Atje, ai publikoi një ekspozitë kërkimore mbi teknikën klasike të kitarës dhe mori titullin e Master i Muzikës në 2018. Peter Graneis performon si pjesë e skemës së muzikës tani të Yehudi Menuhin dhe është bursist i Shërbimit të Shkëmbimit Akademik Gjerman (DAAD). Ai incizoi CD-në e tij të parë, Portrete (Trekkel Records) në 2017. Peter rregullisht jep recitale në Evropë.

peter-min

2020

Bianka Szalaty / Poloni

Bianka Szalaty lindi në Wrocław, Poloni, në 1994. Performanca e sajë e parë ishte me orkestër në moshën 13 vjeç - Koncerti në D- dur nga Antonio Vivaldi me Orkestrën Filarmonike të Koszalin; që atëherë Bianka Szalaty ka luajtur koncerte për kitare nga Joaquín Rodrigo, Manuel Maria Ponce dhe Heitor Villa-Lobos. Aktualisht, ajo po përgatitet për Konzertexamen me Tomasz Zawierucha në Folkwang Universität der Künste në Essen. Ajo përfundoi Masterin në Akademinë e Muzikës Ignacy Jan Paderewski në Poznań me Łukasz Kuropaczewski. Si soliste, Bianka Szalaty ka qenë një fituese çmimesh në gara të shumta ndërkombëtare - ajo fitoi çmimin e Parë në 10th J.S. Bach International Guitar Competition në Tokio, Concorso Internazionale di Chitarra ‘Alirio Diaz’ në Romë dhe International Guitar Competition Nürtingen në Gjermani - dhe ka marrë bursa nga Ministria e Kulturës dhe Kryeministri i Polonisë. Ajo performon vepra nga John Dowland dhe J.S. Bach, si dhe muzikë më moderne nga Leo Brouwer, Stephen Dodgson dhe Peteris Vasks. Bianka Szalaty ka dhënë koncerte solo dhe duo në shumë festivale ndërkombëtare në Moskë, Brno dhe Kopenhagë. Ajo është në formacionin duo me mezo-sopranon lirike, Ewelina Koniec, Meninas Duo, për të cilat transkripton muzikën e Leonard Bernstein, Benjamin Britten, Francis Poulenc si dhe Manuel de Falla dhe Karol Szymanowski.

Bianka Szalaty
austria-logo-min

INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL RUST

Austri

International Guitar Festival Rust- u themelua nga Gabriel Guillén në 1999. Që nga ajo kohë, festivali është rritur në një nga festivalet më të rëndësishme të kitarës në Evropë. Fillimisht, festivali i ishte kushtuar kompozitorit, tutorit dhe gazetarit ndërkombëtar John W. Duarte, i cili ndërroi jetë në vitin 2005. Tani, Festivali Ndërkombëtar i Kitarës Rust i kushtohet kujtimit të kitaristit virtuoz të Venezuelës Alirio Diaz, i cili vdiq në 2016. Festivali përbëhet nga pesë koncerte (koncerte inauguruese, recitale, gala e fituesve dhe ceremonia e ndarjes së çmimeve), masterklase, punëtori, një garë ndërkombëtare dhe një ekspozitë instrumentesh. Gara Ndërkombëtare e Kitarës së Rust përmban një panel ekspertësh austriakë dhe ndërkombëtarë. Në vitin 2017, u mbajt për herë të parë një garë kompozimi për promovimin e muzikës klasike të kitarës. Ishte një sukses i madh me më shumë se 40 kontribute nga kompozitorë nga e gjithë bota.

INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL RUST DHE LAUREATËT

2017

Niklas Johansen / Danimarkë

Niklas Johansen lindi në 1989 në Kopenhagë dhe filloi të luante kitarë në moshën nëntë vjeç. Ai studioi me Jesper Sivebæk në Akademinë Mbretërore Daneze të Muzikës. Ai përfundoi Masterin për Performancë në Universiteti i Alicante, Spanjë, në 2013 dhe kaloi një vit tjetër duke studiuar jashtë me Ricardo Gallén në Hochschule für Musik Franz Liszt në Weimar, Gjermani në 2014. Ai ka marrë vlerësime ndërkombëtare përmes fitimit të Çmimit të Parë në një numër garash ndërkombëtare, si 21st International Guitar Competition in Mottola, Itali në 2015, 6th International Guitar Competition in Berlin, Gjermani në 2016, 3rd International Guitar Competition në Pleven, Bullgaria, në 2017 dhe Shenyang International Guitar Competition Shenyang, Kinë në 2016. Ai rregullisht performon si solist dhe në ansamble kamerale. Në vitin 2016, ai publikoi incizimin e tij debutues me dotGuitar.

Niklas Johansen-min

2018

Mateusz Kowalski / Poloni

Lindur në Koszalin, Poloni në 1995, Mateusz filloi të mësonte kitarë në moshën shtatë vjeçare. Ai vazhdoi të studionte me Ryszard Bałauszko në Universitetin e Muzikës Fryderyk Chopin në Varshavë, ku edhe diplomoi. Që nga tetori i vitit 2019, ai jep mësim në Universitetin e Muzikës Frederic Chopin në Varshavë. Mateusz incizoi CD-në e tij debutuese, Mateusz Kowalski Kitarist Klasik, në 2018 me CD Accord, shpërndarë nga NAXOS. Ai është gjithashtu përfitues i bursës të programit polak KFnRD dhe Ministrisë së Kulturës dhe programit të Trashëgimisë Kombëtare ‘Polonia e Re’. Si pjesë e fitimit të Çmimit të Parë në Konkurrencën e Dytë të Kitarës EuroStrings në korrik 2019, Mateusz Kowalski ka filluar një turne koncertesh ndërkombëtare në Evropë, Amerikë dhe Azi, ku po pritet me vlerësime kritike. Revista Kitare Klasike e përshkruan atë si një muzikant ‘spektakolar’ me interpretime ‘vërtet marramendëse’.

mateuszkowalskiguitarist1-min-1-min

2019

Agustín Nazzetta / Argjentinë

Agustín Nazzetta ka studiuar me tre kitaristë të njohur Argjentinas Pablo Márquez, María Isabel Siewers dhe Javier Bravo. I lindur në 1990 në Argjentinë, ai mori diplomën Bachelor në muzikë nga Departamenti i Arteve Muzikore i National Arts University Institute (IUNA) ‘Carlos López Buchardo’, duke studiuar me Javier Bravo. Në 2012, ai vijoi Masterin në Universität Mozarteum në Salzburg me María Isabel Siewers. Ai aktualisht studion në Basel, Zvicër me Pablo Márquez. Në shkurt 2011, ai u zgjodh nga La Falda International Classical Guitar Meet më 2011 si solist në një seri koncertesh me Orkestrën e Kongresit Kombëtar. Ai fitoi Çmimin e Parë në Incontri Chitarristici di Gargnano në Itali ashtu edhe në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës Rust 2019 në Austri. Përveç karrierës së tij si solist, interesi i tij për muzikën bashkëkohore e ka bërë atë të punojë me kompozitorë, ansamble dhe dirigjentë të rinj.

augustion-min

2020

Jiujiu Wu / Kinë

Jiujiu Wu lindi në 2001. Në moshën nëntë vjeç, ai filloi të mësonte kitarën me babanë e tij. Ai më vonë studioi me Bing Wu. Jiujiu Wu është edukuar dhe kultivuar nga Profesor i Asociuar Bao Xu i Konservatorit të Muzikës Sichuan dhe kitaristin kinez You Wang. Studimet e Jiujiu Wu me Guillem Pérez-Quer në Konservatorin e Muzikës Liceu, në Barcelonë, gjithashtu ofruan shumë mundësi interpretimi. Jiujiu Wu ka fituar çmime në gara ndërkombëtare, përfshirë Çmimin e Tretë në 14th Boston International Guitar Festival Competitionnë vitin 2019, Çmimin e Dytë në Shenzhen Guitar Art Festival në vitin 2020 dhe Çmimin e Parë në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës ‘Alirio Diaz’ 2020 në Rust, Austri. Si solist, Jiujiu Wu përmban repertor si La Maja de Goya nga Enrique Granados dhe Serenata Española nga Joaquín Malats, në kontrast me kapriçon virtuoze Nr. 24 nga Paganini. Repertori i tij i flautës dhe kitarës përfshin Valses Poéticos nga Enrique Granados, Café 1930 të Astor Piazzolla dhe Sonatina Burlesca nga Herbert Baumann. Jiujiu Wu aranzhon muzikë, nga J.S. Koralet e Bach: ‘Nun komm der Heiden Heiland’, BWV 599 dhe G.F. Handleg's Allegro in D minor, HWV 475, këngë nga anime japoneze, të tilla si ‘Unë gjithmonë buzëqesh, por sytë e mi janë të trishtuar’ nga Keiichi Oku nga Marmalade Boy. Ai gjithashtu luan muzikë pop dhe xhaz në stilin fingerstyle.

Jiujiu Wu
austria-logo-min

LONDON GUITAR FESTIVAL (IGF)

Mbretëria e Bashkuar

London Guitar Festival është një nga katër ose pesë festivalet vjetore, të cilët Fondacioni Ndërkombëtar i Kitarës (IGF) paraqet në MB, së bashku me seritë e koncerteve, shkollat verore dhe projektet e shtrirjes. IGF është një organizatë bamirësie (jofitimprurëse) e themeluar në maj 1994. Puna e saj përcaktohet nga programi LISTEN.PLAY.CREATE, i cili përmban kitarën si mjet ideal për programim të ndryshëm dhe të arritshëm të koncerteve dhe festivalit (Dëgjo), të interpretuarit muzikë (Luaj) dhe një program i gjerë për komisionimin e muzikës (Krijo). IGF organizon një sërë ngjarjesh në të gjithë vendin duke përfshirë festivalet në Londër, në veri-lindje (Newcastle dhe Gateshead) dhe në jug-perëndim (Bath). Dy nga objektivat kryesore të IGF janë zhvillimi i artistëve të rinj dhe porosia e muzikës së re: deri më tani 97 nga kompozitorët kryesorë duke përfshirë Terry Riley, Max Richter, Kevin Volans, Léo Brouwer, Sérgio Assad, Howard Skempton, Laura Snowden dhe Errollyn Wallen. IGF ka prezantuar 232 premiera botërore, evropiane dhe britanike të veprave për kitarë solo dhe ansambël. Programet e zhvillimit të artistëve të rinj të IGF ofrojnë mundësi interpretimi për kitaristët e rinj, si dhe trajnime në lëndë të tilla si PR dhe aftësitë e marketingut dhe biznesit. Shumë nga të diplomuarit dhe laureatët e saj kanë shkuar në karriera të rëndësishme ndërkombëtare si Ana Vidovic, Laura Snowden, Amanda Cook dhe Daniela Rossi.

LONDON GUITAR FESTIVAL DHE LAUREATËT

2017

Giacomo Susani / Itali

Giacomo Susani lindi në Padova në 1995. Ai filloi të luante kitarë në moshën shtatë vjeçare dhe studioi me Stefano Grondona në Itali, duke diplomuar me vlerësimet më të larta në 2013. Ai vazhdoi studimet në Akademinë Mbretërore të Muzikës në Londër , me Michael Lewin, ku edhe përfundoi Bachelorin e tij të Muzikës, duke fituar Nderime të Klasit të Parë dhe Çmimin e Fondit Bach. Aktualisht studion për Master. Atij i’u dha bursa prestigjioze Julian Bream Trust, pas një audicioni me vetë Julian Bream. Giacomo Susani ka marrë pjesë rregullisht në garat e kitarës që në moshë të re, gjithmonë duke marrë rezultate të shkëlqyera. Në 2015, ai publikoi incizimin e tij të parë solo Giacomo Susani luan Petrassi, Bach, Tansman, Weiss (Stradivarius). Ai kompozon dhe shpesh i interpreton veprat e tij. Ai është Drejtori Artistik i Momùs-More Music, një Shoqatë Muzikore me seli në Itali, e cila promovon dhe organizon koncerte të muzikës klasike.

giacomo-min

2018

Emmanuel Sowicz / Mbretëria e Bashkuar / Chile

I lindur në Londër nga prindër britanikë dhe kilian, Emmanuel u diplomua në Universitetin e Kilit në 2014 me Ernesto Quezada. Ai më vonë mori një bursë për të studiuar me Michael Lewin në Akademinë Mbretërore të Muzikës në Londër, ku ai përfundoi Masterin e tij të Arteve dhe Diplomën e Dalluar, çmimin DipRAM për një recital përfundimtar të jashtëzakonshëm dhe Çmimin Dove për student të shkëlqyer. Ai gjithashtu përfundoi një kurs pasuniversitar me Marco Tamayo në Universität Mozarteum në Salzburg. Radio Beethoven FM në Kili e përshkroi Emmanuel Sowicz si ylli i ardhshëm i kitarës ’, demonstruar nga performancat e tij gjithnjë e më prestigjioze si solist dhe me orkestër. Angazhimet e fundit përfshijnë shfaqje në Barbican të Londrës, Abbey Road Studios, St Martin-in-the-Fields, Kings Place, Canterbury Festival dhe një koncert televiziv si solist me Orkestrën Simfonike Kombëtare të Rinisë në Kili nën dirigjimin e maestro Maximiano Valdés.

emmanuel-sowicz

2019

George Tarlton / Mbretëria e Bashkuar

Që në moshë të re, George Tarlton filloi të këndonte me korin e Londrës Jugore ‘Libera’, duke performuar në televizion, e incizime dhe koncerte në Britani dhe jashtë saj. Kitara më vonë u bë një pasion gjithë-konsumues dhe ai filloi të studionte me Robert Brightmore dhe David Miller si student që ka përfituar bursë në Shkollën e Muzikës dhe Dramës Guildhall në Londër, duke u diplomuar me nderime të klasit të parë në 2015. Në 2015, ai interpretoi Concierto de Rodrigo Aranjuez si solist me Orkestrën Cerddorfa Dinas Powys. Në vitin 2012, ai formoi Housden-Tarlton Duo me Jiva Housden. Dyshja vazhdoi të interpretojë në Platformën e Artistëve të Rinj të IGF, duke përfshirë një koncert në London Guitar Festival 2018, ku ata prezantuan premierën e një vepre të shkruar për ta nga kompozitori Errollyn Wallen. George është gjithashtu një anëtar i Kuartetit Guitar Mela, i cili publikoi incizimin e tyre të Stephen Dodgson's Guitar Chamber Works në 2017 dhe një album të dytë të quajtur Pluck, Strum and Hammer në 2018.

tarlton-min

2020

Kevin Loh / Singapor

Lindur në Singapor, Kevin Loh është një nga kitaristët kryesorë të brezit të tij, pasi ka fituar shumë çmime ndërkombëtare, përfshirë Cambridge University Musical Society Concerto Competition dhe, në vitin 2020, garën ndërkombëtare të kitarës në Londër. Kevin Loh ka performuar në Wigmore Hall, London, Konzerthaus Berlin dhe Suntory Hall, Tokyo. Në vitin 2013, ai dha premierën e Guitar Concerto nga Bernard Tan me Orkestrën Simfonike të Singaporit. Në vitin 2019, si Orkestra Simfonike e Singaporit 'President's Young Performer', ai interpretoi Concierto de Aranjuez nga Joaquín Rodrigo. Repertori i gjerë i Kevin Loh përfshin Bach, Dowland dhe Weiss, aranzhimet e tij dhe transkriptimet e Schubert dhe Schumann, si dhe veprat moderne të Stephen Dodgson, Graham Fitkin dhe Steve Reich. Kevin Loh është i apasionuar pas kthimit në shoqëri. Ai viziton në mënyrë aktive shkolla për të ndarë më shumë rreth kitarës dhe edukimit muzikor. Ai gjithashtu mbledh fonde në Singapor dhe në rajon për bamirësi të ndryshme dhe iniciativa të tilla si ChildAid, për të siguruar mundësi që fëmijët e pa privilegjuar të ekspozohen në arte. Kevin Loh studioi me Richard Wright për shtatë vjet në Shkollën Yehudi Menuhin në Britani. Pasi mbaroi dy vjet shërbim të detyrueshëm ushtarak në Forcat e Armatosura të Singaporit, ai tani po ndjek diplomën e tij universitare në Muzikë në Girton College, University of Cambridge si College Music Scholar dhe si stududent i Fondacionit Loke Cheng-Kim.

kevin-min
montenegro-logo-min

MONTENEGRO INTERNATIONAL GUITAR COMPETITION

Mal I Zi

Montenegro International Guitar Competition u themelua në vitin 2006 nën kujdesin e Festivalit të Kitarës Nikšić dhe patronazhin e Komunës Nikšić. Që nga ajo kohë, ajo është vendosur si një ngjarje e rëndësishme profesionale dhe ndërkombëtare, me synimin për të promovuar arritjet më të larta në performancën bashkëkohore të kitarës klasike. Për shkak të pasurisë së sajë, gara është e njohur si një mundësi e rëndësishme në zhvillimin e karrierës së kitaristëve të rinj klasikë. Fituesit e çmimeve të edicioneve të mëparshme kanë ardhur nga e gjithë bota dhe shumë nga ta janë sot kitaristët kryesorë të brezit të ri. Deri kohët e fundit, Montenegro International Guitar Competition kishte qenë gara e vetme profesionale për muzikë klasike në Malin e Zi, i cili u transmetua drejtpërdrejt nga RTV Atlas deri në vitin 2016 dhe që nga viti 2017, ky festival është transmetuar drejtpërdrejt në Televizionin Kombëtar RTCG. Festivali është i organizuar nga OJQ Anagastum Guitar Society dhe Malazeze Music Center.

MONTENEGRO INTERNATIONAL GUITAR COMPETITION DHE LAUREATËT

2017

Antoine Morinière / Francë

Antoine Morinière filloi kitarën së pari me Jean-Luc Rocchietti, duke vazhduar më pas me Olivier Chassain në Konservatorin Jacques Thibaud në Bordeaux, ku u diplomua me dallimin më të lartë të jurisë. Në vitin 2016, Antoine Morinière mori diplomën e tij Master nga Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (CNSMDP), ku përsëri studioi me Olivier Chassain. Ai gjithashtu mori udhëzime profesionale nga Jérémy Jouve gjatë dy viteve. Antoine Morinière tani është në studime pedagogjike në CNSMDP dhe ai jep mësim në Konservatorin e Saint-Maur-des-Fossés në Francë. Kompozitori japonez Rikako Watanabe ia kushtoi Antoine pjesën e tij Suite pour guitare. Ai interpreton po ashtu me formacionin duo klarinetë kitare me klarinetistin Raphaël Sévère, duo kitare me Thibaut Garcia dhe me sopranon Marianne Croux, violinisten Marianne Pikett dhe pianistin Jean F. Neuburger.

antoinne-min

2018

Julia Trintschuk / Gjermani

Julia Trintschuk ishte vetëm katër vjeç kur filloi të luante kitarë, duke studiuar fillimisht me babanë e saj Anatoli Trintschuk dhe më pas, në moshën gjashtë vjeç, u bë studente e Mario Sicca në Stuttgart. Më vonë, ajo gjithashtu studioi me Martin Wiedmann, Johannes Monno, Ivo dhe Sofia Kaltchev dhe Mateus dela Fonte. Julia Trintschuk filloi karrierën e saj në moshën 16 vjeç me një performancë të Concierto de Aranjuez për kitarë dhe orkestër nga Joaquín Rodrigo. Ajo ka fituar çmime të shumta në gara si Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona Miquel Llobet dhe Deutscher Musikwettbewerb, dhe çmime të para në International Bratislava Guitar Youth Competition, në Hannabach Guitar Competition, në Heinrich Albert Guitar Competition, si dhe në garën Çmimi për interpretimin më të mirë të muzikës romantike në Forumin Gitarre Wien. Ajo bëri debutimin e saj në maj 2017. Ajo është një ist Savarez Artist ’që nga viti 2017.

julia-min

2019

Silvio Bilić / Kroaci

Silvio Bilić filloi të luante kitarë në moshën tetë vjeç në qytetin e vogël të Omiš me Neno Munitić. Në vitin 2017, ai filloi studimet me Maroje Brčić në Akademinë e Arteve të Splitit. Që nga viti 2008, ai ka fituar 20 çmime të para si solist dhe 12 çmime të para si anëtar i ansambleve të dhomës në gara si International Competition for Young Guitarists ‘Andrés Segovia’ në Velbert, Gjermani, Montenegro International Guitar Competition, Concorso Internazionale di Chitarra Classica ‘Enrico Mercatali’ në Gorizia, Itali dhe Omiš Guitar Fest dhe Poreč Fest në Kroaci. Në 2014, 2017 dhe 2019, Silvio Bilić fitoi çmimin ‘Oscar of Knowledge’ nga Ministria Kroate e Shkencës, Arsimit dhe Sporteve për fitimin e Çmimit të Parë në Konkurrencën Kombëtare si solist dhe si anëtar i ansambleve kamerale. Ai shpesh punon në bashkëpunim me aktorë të njohur kroatë për ngjarje të ndryshme kulturore.

silvio-min

2020

Marcin Kuźniar / Poloni

Marcin Kuźniar lindi në Krakov, Poloni, në 1992. Ai filloi studimin e kitarës në moshën gjashtë vjeç me Adam Makowski dhe, më vonë, me Wlodzimierz Lerner. Gjatë viteve të tij të universitetit, ai punoi me Alina Gruszka, Marcin Dylla dhe Paolo Pegoraro. Në moshën 20 vjeç, ai interpretoi Concierto de Aranjuez dhe Fantasia para un Gentilhombre nga Joaquín Rodrigo dhe Concerto nga Heitor Villa-Lobos - të gjitha me orkestër; dhe më vonë edhe Concerto del Sur nga Manuel María Ponce dhe Guitar Concerto, Op. 36 nga Mauro Giuliani. Deri në moshën 25 vjeç, ai ka fituar çmime në rreth 40 gara për kitare, të tilla si Çmimi i Madh në Garën Ndërkombëtare të Kitarës Klasike Ex-Aequo, New York, në vitin 2020, Çmimin Special për Interpretimin më të Mirë të Muzikës Bashkëkohore në Forum Gitarre, Vjenë, në 2019. Marcin Kuźniar ka një interes të madh në interpretimin e veprave të kompozitorëve bashkëkohorë që nuk dëgjohen shpesh në recitalet e kitarës, të tilla si Tristram Cary dhe Tristan Murail. CD-ja e tij debutuese e vitit 2018, Këngë pa fjalë, përfshin vepra nga Richard Rodney Bennett, Alan Rawsthorne dhe György Ligeti të plotësuara me një transkriptim të Moments Musicaux nga Schubert (i realizuar rrallë në kitarë) dhe muzikë nga Mertz dhe Tárrega / Arcas. Gjatë vitit 2020, ai publikoi disa video të Escarraman nga Mario Castelnuovo-Tedesco dhe Variacione në një Temë të Debussy nga Tilman Hoppstock dhe filloi të transkriptonte muzikë nga kompozitorët polakë si Penderecki, Weinberg, Szymanowski dhe Lutoslawski.

marin-min
Logo FIGP-min

PARIS INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL

Francë

Paris International Guitar Festival, i cili po feston edicionin e tij të 16-të këtë vit, vazhdon në ambicien e tij për të promovuar kitarën klasike. Për 35 vjet, Parisi ishte një qendër e madhe ndërkombëtare për kitarën klasike, e cila kishte në zemër të saj garën prestigjioze ndërkombëtare të kitarës në Radio France, krijuar nga Robert J. Vidal (1925–2002). Kur kjo ngjarje përfundoi në 1996, koncertet e kitarës u bënë një gjë e rrallë në jetën kulturore parisiane. Adresimi i kësaj boshllëku ishte shtysa pas themelimit të Festivalit Ndërkombëtar të Kitarës në Paris nga Shoqata ‘Vous avez dit guitare?’ Qëllimi i Festivalit vjetor Paris International Guitar Festival është të ofrojë një program me cilësi të lartë që paraqet disa nga performuesit më prestigjiozë të kitarës në botë që japin koncerte dhe masterklase, dhe të krijojë një konkurs ndërkombëtar, një ekspozitë më të mirë dhe një vend për promovimin e kitaristëve të rinj.

PARIS INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL DHE LAUREATËT

2019

Cassie Martin / Francë

Cassie Martin filloi të luante kitarë në moshën pesë vjeç dhe, në moshën nëntë vjeç, tashmë ishte fitues i çmimeve në gara të ndryshme. Kohët e fundit, ajo fitoi Çmimin e Parë në: International Guitar Competition në Béarn, në Roland Dyens-Révélates International Competition Classical Guitar Magazine në 2018, dhe në International Competition në Carry-le-Rouet. Pas studimit në Conservatoire d’Orléans me Josiane Rabemananjara, ajo hyri në Conservatoire à Rayonnement Régional në Paris, ku studioi me Gérard Abiton dhe mori Diplôme d’Études Musicales. Ajo ka marrë pjesë në masterklase me Jérémy Jouve dhe Judicaël Perroy. Në 2018, ajo punoi me Sérgio Assad dhe luajti Mario Castelnuovo-Tedesco's Guitar Concerto No. 1, dirigjuar nga Xavier Delette me orkestrën e të rinjve të Konservatorit, në koncert në CRR në Paris. Aktualisht, ajo e ndan kohën e saj në Conservatoire National Supérieur de Musique et de Dance në Paris, ku ajo studion me Olivier Chassain, dhe duke interpretuar, gjë e cila është dashuria e saj absolute, me repertorin që fillon nga muzika e hershme deri në atë bashkëkohore.

Cassie_Martin_B&W-6

2020

François-Xavier Dangremont / Francë

François-Xavier Dangremont filloi të luante kitarë në Konservatorin Le Mans në klasën e Brigitte Palisson, ku edhe diplomoi Diplôme d’étude (DEM). Pasi ndoqi një kurs të specializuar me Tania Chagnot në Hay-les-Roses, ai hyri në klasën e Judicaël Perroy në Pôle d’enseignement supérieur de Lille (ESMD). Në vitin 2017, ai fitoi diplomat e tij në muzikologji, performancë (DNSPM) dhe pedagogji (DE). I etur për t’u zhvilluar si interpretues, ai mori pjesë në disa gara ndërkombëtare, duke fituar Çmimin e Parë në: Concours International de Carry-le-Rouet në 2017, në Francë; Concurso Internacional de Guitarra ‘Ciudad de Coria’, në Spanjë në 2018; dhe në Gara Ndërkombëtare Bienale e Kitarës Kutna Hora, në Çeki në 2019; dhe Çmimi i Dytë në: Amarante International Guitar Competition, në 2018, në Portugali, International Guitar Competition Alberto Ponce, në Francë dhe International Competition Forum Gitarre Wien, në Austri; si dhe Çmimi i Tretë në International Guitar Competition Koblenz, në Gjermani. Frymëzuar nga veprat e mëdha të repertorit si nga kërkimi i pjesëve të harruara, François-Xavier Dangremont interpreton muzikë të hershme nga Francesco da Milano, deri te Dionisio Aguado deri te kompozitorët e shekullit XX, si Eduardo López-Chavarri dhe Sérgio Assad në koncertet e tij. Në vitin 2020, ai filloi të jepte mësim në Conservatoire de Grenoble dhe gjithashtu organizon seminare për kitare në Hotel Carlton në Lille, me Raphaël Feuillâtre dhe Antoine Fougeray.

francois-min
bul-logo-min

PLOVDIV GUITART FESTIVAL

Bullgari

Festivali GuitArt është një ngjarje e drejtuar nga pasioni i komunitetit lokal muzikor për kitarën dhe aftësinë e tij për të bashkuar muzikantë dhe amatorë profesionistë nga prejardhje të ndryshme kulturore. Si një nga instrumentet muzikore më të njohura dhe më të luajtura, kitara festohet në të gjitha aspektet e saj. Festivali synon të jetë një platformë arsimore dhe shoqërore për zhvillimin e talentit muzikor Bullgar dhe të nënvizojë vendin e kitarës në historinë dhe zhvillimin e muzikës moderne në të gjithë globin. Duke organizuar punëtori me kitaristë dhe pedagogë vendas dhe të njohur në të gjithë botën, diskutime në panel me muzikantë të njohur vendas, një ekspozitë të luthierëve bullgarë të kitarës dhe importuesve të instrumenteve muzikorë, mësime falas, shfaqje filmash dhe aktivitete për fëmijë, festivali zhyt vizitorët e tij në botën e kitarës në të gjitha ngjyrat e saj.

PLOVDIV GUITART FESTIVAL DHE LAUREATËT

2018

George Dimitrov / Bullgari

Lindur në Sofje në vitin 2000, George Dimitrov filloi studimet e tij për kitarë klasike në moshën dhjetë vjeçare me Stolina Dobreva dhe Tsvetan Andreev në Shkollën Kombëtare të Muzikës ‘L. Pipkov ’, Sofje; ku diplomoi në 2018. Ai është aktualisht student i Paolo Pegoraro në Universität für Musik und darstellende Kunst në Graz, Austri. George Dimitrov fitoi Çmimin Olga Kamburova në Ceremoninë Vjetore Bullgare 'Muzikanti i Vitit', i Radios Kombëtare Bullgare në 2017. Ai bëri debutimin e tij në koncertin solo me Orkestrën e Dhomës së Solistëve të Sofjes, drejtuar nga Plamen Djuroff, në 2017. Incizimi i tij i parë , duke interpretuar Tres Piezas Españolas nga Joaquín Rodrigo dhe La Catedral nga Agustín Barrios Mangoré, u publikua nga Radio Kombëtare Bullgare. George Dimitrov performon rregullisht si solist me orkestër në ngjarje muzikore si Fondacioni Artistik Stoyan Kambarev Annual Charity Ball në Londër nën patronazhin e HRH Princit Kyril të Bullgarisë, ndër shumë të tjerë.

George Dimitrov-min

2019

Pavel Ralev / Bullgari

Pavel Ralev është një kitarist bullgar me qendër në Londër. Menjëherë pas mësimeve të tij të para të kitarës në moshën dymbëdhjetë vjeç, Pavel filloi të studionte me Milena dhe Valentin Valtchev në Shkollën Kombëtare të Muzikës dhe Arteve të Vallëzimit ‘Dobrin Petkov’ në Plovdiv, Bullgari. Ai studioi me Michael Lewin në Akademinë Mbretërore të Muzikës, Londër në një bursë të plotë dhe mori Masterin e tij me dallim nga Universiteti i Surrey me kitarist-kompozitor Profesor Stephen Goss. Pavel Ralev ka interpretuar drejtpërdrejt në Radio dhe Televizionin Kombëtar Bullgar dhe në vende të tilla si Akademia Mbretërore e Muzikës, Londër, Universiteti i Surrey, Dhoma e Komuneve, Shën James 'Piccadilly dhe Opera Kombëtare Bullgare. Ai shpesh interpreton muzikë nga kompozitorë të rinj si Stanislav Hvartchilkov, Giacomo Susani dhe Kiril Boshikyov. Pavel Ralev është një anëtar themelues i Quartet Metropolitan Guitar, së bashku me kitaristët Michael Butten, Giacomo Susani dhe Emmanuel Sowicz, të cilët debutuan në tetor 2019.

Pavel_Ralev_B&W-13

2020

Jack Hancher / Mbretëria e Bashkuar

Jack Hancher është një fitues i çmimeve të shumta për kitarë klasike. Ai përfundoi Masterin e tij në Performancë në Royal College of Music (RCM), Londër në 2018 ku ai studioi me Gary Ryan dhe Chris Stell dhe fitoi çmimin RCM Guitar 2014 ndërsa ishte ende në vitin e tij të dytë si universitar. Në vitin 2020, Jack Hancher fitoi Çmimin e Parë në Zagreb International Festival, ashtu edhe në Plovdiv GuitArt Festival Competition. Ai u vlerësua gjithashtu me Çmimin e katërt në Garën Ndërkombëtare të Kitarës Changsha 2020. Në 2015, në formacionin duo me kitaristin Haydn Bateman, ai interpretoi për IGF Aspire Stage Concert në Kings Place, dhe më vonë atë vit si solist në Proms në performancën e St Jude muzikë nga Rodrigo, Piazzolla dhe Houghton. Në vitin 2017, ai u pranua në Platformën e Artistëve të Rinj në Fondacionin Ndërkombëtar të Kitarës (IGF) dhe interpretoi në Festivalin e Kitarës në Londër IGF në Kings Place në tetor të atij viti. Jack Hancher bëri debutimin e tij në Wigmore Hall, Londër, në korrik 2018, duke performuar aranzhimet e tij të muzikës për piano të Albeniz dhe në Festivalin e Arteve Bashkëkohore Cheltenham me muzikë nga Arnold, Britten dhe Dowland. Ai ka performuar në vende evropiane si Großer Ehrbar Saal, Vjenë dhe Conservatorio Giuseppe Verdi, Turin.

jac hancher-min
sarajevo-logo-min

SARAJEVO INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL

Bosnje dhe Hercegovina

Sarajevo International Guitar Festival ka një histori të vazhdueshme të muzikës ushqyese të artit në Bosnjë dhe Hercegovinë. Ajo është themeluar në 2011 nga Shoqata e Kitaristëve në Federatën e Bosnje dhe Herzegovinës, me dëshirën për të çuar përpara artin e luajtjes së kitarës në vend. Që nga ajo kohë, festivali ka ofruar mbi 40 koncerte nga kitaristë të njohur ndërkombëtarisht, ndërsa përbërësi arsimor ka paraqitur pedagogë në mbi 20 vende, punëtoritë e të cilëve kanë marrë pjesë mbi 700 kitaristë të rinj, mësues dhe profesorë. Qëllimet kryesore të festivalit përfshijnë forcimin e bashkëpunimit kombëtar dhe ndërkombëtar midis artistëve, pedagogëve dhe luthierëve të instrumenteve, të gjithë këta, duke krijuar lidhje të ndërsjella, i lejojnë studentët të rrisin njohuritë e tyre në një nivel më të lartë dhe të përhapin përvojat e tyre pozitive artistike dhe përshtypjet për Bosnjën dhe Hercegovina në të gjithë botën. Kështu, struktura e Festivalit Ndërkombëtar të Kitarës në Sarajevë bazohet në katër elementë themelorë: koncerte, një konkurs ndërkombëtar kitare në pesë kategori, masterklase dhe një ekspozitë për kitare që synon promovimin e prodhuesve rajonalë të instrumenteve.

SARAJEVO INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL DHE LAUREATËT

2017

Vedran Vujica / Bosnje

Vedran Vujica lindi në 1993, në Zenica, Bosnje dhe Herzegovinë (BiH), ku mbaroi Shkollën Fillore dhe të Mesme të Muzikës me Lejla Ekinović dhe Igor Mijatovi. Ai u diplomua në 2016 nga akademia e Muzikës në Sarajevë, ku studioi me Đani Šehu. Gjatë studimeve të tij, ai mori pjesë në shumë gara kombëtare dhe ndërkombëtare (në BiH, Kroaci, Mali i Zi dhe Itali), ku mori çmime të shumta. Ai është një anëtar i Sarajevo Guitar Quartet, me të cilin ka interpretuar një seri koncertesh. Kuarteti gjithashtu ka performuar në tre gara ndërkombëtare ku edhe fituan çmime. Guitarras Contreras kanë dhënë hua një nga kitarat e tyre që ai të interpretojë si një Artist i EuroStrings. Aktualisht Vedran studion për Masterin e Arteve Muzikore në Sarajevë.

Vedran-min

2018

Viktor Đuknić / Serbi

Viktor Đuknić filloi të luante kitarë në moshën tetë vjeç. Në vitin 2011, ai u regjistrua në Fakultetin e Arteve në Novi Sad, Serbi, duke studiuar me Zoran Krajišnik dhe më vonë përfundoi Masterin me Srđan Tošić, duke marrë lavdërimet më të larta. Atij i’u dha një bursë nga Ambasada e Azerbajxhanit si solisti më i rëndësishëm i Fakultetit të Arteve në Novi Sad. Ai ka punuar me profesorë të njohur si Ernesto Bitetti, Roman Viazovskiy, István Römer dhe Johannes Möller. Që nga viti 2014, Viktor Đuknić ka fituar çmime në shumë gara dhe ende vazhdon të impresionojë audiencën. Ai ishte solist në një performancë të Mario Castelnuovo-Tedesco's Romancero Gitano, Op. 152, me korin e Fakultetit të Arteve në Novi Sad në 2016.

viktor-djuknic

2019

Jonas Egholm / Danimarkë

Jonas Egholm lindi në 1997 dhe filloi të luante kitarë në moshën shtatë vjeçare. Si dhjetë vjeç, ai shkoi në turneun e tij të parë koncertor në Danimarkë dhe Gjermani si pjesë e fitimit të Çmimit të Parë në konkursin e Orkestrës Simfonike Kombëtare Daneze për muzikantë të rinj. Ai aktualisht po përfundon Masterin e tij në kitarë klasike në Akademinë Mbretërore Daneze të Muzikës në Kopenhagë me profesorët Jesper Sivebæk dhe Per Pålsson. Jonas ka interpretuar si solist me Orkestrën Filarmonike të Danimarkës Jugore, Orkestrën Simfonike të Vejles dhe Orkestrën e Qytetit Fredericia. Ai rregullisht performon në ngjarje dhe festivale muzikore në Danimarkë, Kinë, Japoni, Gjermani, Suedi dhe Ishujt Faroe; ai ka koncerte dhe turne të ardhshme në Francë, Bosnjë-Hercegovinë, Turqi, Ishujt Faroe dhe më shumë. Në Janar 2020, ai do të fillojë Masterin në Performancën e Kitarës Klasike në Universitetin e Alicante, Spanjë.

jonas-min

2020

Özberk Miraç Sarıgül / Turqi

Kitaristi turk Özberk Miraç Sarıgül lindi në vitin 2000. Që në moshë të re, ai filloi të interpretojë jo vetëm si solist, por edhe me orkestër, duke përfshirë performancat e Concierto de Aranjuez nga Joaquín Rodrigo me Orkestrën Simfonike Bilkent në 2017, dhe Fantasía para un Gentilhombre nga Joaquín Rodrigo me BGSO në 2019. Si solist, ai luan një gamë të gjerë repertori, nga muzika elisabetane e John Dowland, te muzika barok e JS Bach në muzikë më bashkëkohore nga Joaquín Rodrigo, Mario Castelnuovo-Tedesco dhe Joaquín Turina. Në vitin 2018, Özberk Miraç Sarıgül u zgjodh për çmimet prestigjioze të 8-të me rradhë të Muzikës Klasike Donizetti për ‘Nën 18 vjeç, Muzikant i Vitit’ në Turqi. Ai ka fituar çmime në shumë gara kombëtare dhe ndërkombëtare, duke fituar Çmimin e Parë në Istanbul Guitar Festival Competition, Estonia Lions – Thomas Kuti European Classical Guitar Competition dhe Florida Guitar Foundation's Virtual Competition Division Intermediate in 2020. Sarıgül aktualisht është duke studiuar në Fakultetin e Arteve dhe Muzikës në Universitetin Bilkent me Kağan Korad dhe ka mbajtur masterklase me kitaristë kryesorë si Leo Brouwer, Pepe Romero, Aniello Desiderio, Hopkinson Smith, David Russell dhe Hubert Käppel. Berzberk Miraç Sarıgül ka interpretuar në formacionin duo me Mesut Özgen në Festivalin Türkiye Gitar Buluşması, si dhe është ftuar si solist për të performuar atje dhe në festivale të tjera.

oz-min
hungary-logo-min

SZEGED INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL

Hungari

Festivali Ndërkombëtar i Kitarës Szeged (Szeged IGF) është një festival rajonal në Hungari për adhuruesit dhe kuriozët e kitarës, i cili paraqet zhanre të larmishme të muzikës, kombinime inovative të formave të ndryshme të artit, një garë emocionuese dhe një vitrinë për yjet e rinj të kitarës klasike, si dhe një platformë e rrjeteve për amatorë dhe profesionistë. Që nga viti 2018, festivali ka prezantuar gamën e gjerë të programeve jo vetëm në qytetin e Szeged, por edhe në rajonet fqinje të tij. Këto shfaqje shpesh shiten shpejt pasi Szeged IGF fton maestro nga e gjithë bota. Szeged IGF u themelua nga kitaristi-kompozitor Dávid Pavlovits në 1999. Qëllimi i festivalit nuk është vetëm krijimi i një tradite afatgjatë në Szeged, por gjithashtu sjellja e muzikantëve të vlerësuar ndërkombëtarisht në audiencat lokale çdo vit.

SZEGED INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL DHE LAUREATËT

2017

Péter Girán / Hungari

Péter Girán lindi në Hungari në 1994. Ai filloi të luante kitarë në moshën tetë vjeç. Që nga ajo kohë, ai ka marrë disa çmime si në gara kombëtare dhe ndërkombëtare. Disa nga arritjet e tij të fundit përfshijnë çmimin e parë në garat ndërkombëtare në Budapest, Szeged, Beograd dhe çmimin e tretë dhe çmimin e audiencës në Gorizia. Ai u diplomua në Universitetin e Szeged në vitin 2017 nën profesorët Dávid Pavlovits dhe András Csáki.

giran-min

2018

Gábor Hart / Hungari

Gábor Hart ka lindur në 1995 dhe ka qenë i zhytur në muzikë profesionale që nga fëmijëria e tij. Frymëzuar nga muzika rock, ai filloi të luante kitarë në moshën 11 vjeç dhe ai është krenar të thotë se muzika e tij është ende e ndikuar nga muzika rock. Në vitin 2010, ai u pranua në Shkollën e Mesme të Muzikës Szeged ku studioi me Andrea Bozóki. Gjatë kësaj periudhe, ai u dashurua me pasion me muzikën klasike. Ai studioi në fakultetin e muzikës në Universitetin e Szeged, me profesor Dávid Pavlovits dhe András Csáki. Gábor Hart ka punuar në Teatrin Kombëtar Szeged që nga viti 2016, duke luajtur jo vetëm kitarë klasike, por edhe kitarë elektrike dhe nganjëherë edhe banxho. Ai gjithashtu shpesh është duke performuar në grupe rock / funk / xhaz dhe me ansamble muzikës kamerale. Ky sfond i larmishëm i ka sjellë sukses në garat ndërkombëtare të kitarës klasike, ku ai ka fituar një numër çmimesh të para.

gabor-min

2019

Dávid Fellegi / Hungari

I lindur në 1995 në Pécs, Dávid Fellegi filloi të studionte kitarë në moshën tetë vjeç. Pasi fitoi një numër konkursesh, ai studioi në Shkollën e Mesme të Arteve të Pécs me Tamás Straub.Në vitin 2014, ai filloi studimet me András Csáki dhe József Eötvös në Akademinë e Muzikës Franz Liszt në Budapest, ku ai përfundoi të dy diplomat e tij Bachelor dhe Master. Ai ka marrë pjesë në masterklase të ndryshme me Roberto Aussel, Costas Cotsiolis, Ricardo Gallén dhe Judicaël Perroy. Interesat e Dávid Felligi përfshijnë muzikën klasike dhe jazz. Si kompozitor, ai fitoi Çmimin e Parë dhe ‘Çmimin Special për Kompozimin më të Mirë’ në Konkursin Ndërkombëtar të Kitarës të Szeged 2019. Dávid prezantoi Sonata Fantasy-n e tij për kitarë solo në nëntor 2018; dhe Trio Guitar Venti Chiavi prezantuan aranzhimet e tij në tetor 2016.

David_Fellegi_B&W-4

2020

Marcell Nickmann / Hungari

Marcell Nickmann lindi në Budapest, Hungari dhe filloi të luante kitarë klasike në moshën 14 vjeç me mësuesin e tij të parë, Sándor Árok. Ai shpejt arriti sukses në garat rajonale dhe kombëtare, duke fituar disa çmime të para, të cilat ofruan mundësi të tilla si interpretimi me Orkestrën e Dhomës Austro-Hungareze Haydn në serinë e tyre. Në vitin 2016, ai filloi të studionte me Andrea Bozóki në Fakultetin e Muzikës të Universitetit të Szeged. Që nga viti 2018, ai ka punuar me Dávid Pavlovits. Në vitin 2019, pasi mbaroi diplomën Bachelor, Marcell Nickmann fitoi Çmimin e Tretë në Konkursin Ndërkombëtar të Kitarës në Talin dhe Çmimin e Dytë në Konkurrencën Ndërkombëtare të Kitarës Harmonia Cordis. Marcell Nickmann është i përfshirë në projekte muzikore bashkëkohore duke luajtur në formacione të ndryshme të dhomës. Në Shkurt 2019, ai dha premierën e Claude Vivier’s Pour guitare në Hungari dhe me partnerin e tij të muzikës kamerale, kitaristin Dóra Cserenyec, ata prezantuan Salita in discesa - një vepër mikrotonale e shkruar për ta nga kompozitori elektro-akustik Ákos Nagy. Në vitin 2020, si dhe vazhdoi të interpretojë pjesë në Hungari me Dóra Cserenyec dhe duke interpretuar Tierkreis të Karlheinz Stockhausen, Marcell Nickmann filloi të përqendrohej në muzikën e hershme, duke transkriptuar kohët e fundit veprat e kompozitorit francez të Barokut Louis Couperin. Në tetor 2020, Marcell Nickmann fitoi Çmimin e Parë në Konkursin Ndërkombëtar të Kitarës Szeged.

hickmann-min
tallianna-logo-min

TALLINN GUITAR FESTIVAL

Estoni

Qëllimi i Talin Guitar Festival është të zhvillojë kulturën e kitarës në Estoni dhe më gjerësisht në pjesën tjetër të Evropës. Festivali po zhvillohet që nga viti 2006 dhe është një entitet i rëndësishëm në vendet baltike dhe në Evropë përgjithësisht. Ajo ofron koncerte, seminare, masterklase si dhe ngjarje edukative për mësuesit e kitarës. Talin Guitar Festival është një pjesë e një rrjeti kulturor me 40 ngjarje të ndryshme në Estoni. Ai merr një rol aktiv në sektorin kulturor dhe ka nisur disa projekte inovative. Tallinn Guitar Festival gjithashtu ka lidhje të forta me festivale të tjerë evropianë të kitarës dhe profesionistë në art ndërkombëtarisht dhe ofron përvojë në menaxhimin e projekteve muzikore dhe çështjet kulturore ndërkombëtare.

TALLINN GUITAR FESTIVAL DHE LAUREATËT

2017

Andrea Roberto / Itali

Andrea Roberto lindi në Foggia, Itali në 1995. Ai filloi të studionte kitarë në moshën katër vjeç me babanë e tij. Në moshën nëntë vjeç, ai u pranua në Conservatorio di Musica Umberto Giordano në Foggia për të studiuar me Sandro Torlontano; deri në moshën 14 vjeç, ku pastaj edhe diplomoi. Më pas, ai studioi me Aniello Desiderio në Napoli dhe në Akademinë Ndërkombëtare të Kitarës Koblenz në Gjermani. Ai përfundoi studimet me Carlo Marchione në Konservatoriumin Maastricht në Hollandë. Andrea Roberto ka fituar çmime dhe çmime të shumta. Në qershor 2010, ai fitoi Çmimin Valter Cococcia si i diplomuari më i ri i të gjitha konservatorëve në Itali me notat më të larta. Që nga maji i vitit 2012, kur u zgjodh për të marrë pjesë në Garën Ndërkombëtare të Kitarës Parkening - kitaristi më i ri në historinë e garave - ai ka vazhduar të fitojë çmime në gara të shumta ndërkombëtare.

roberto-min

2018

Tomasz Radziszewski / Poloni

Pasi u diplomua nga Shkolla Fillore e Muzikës Grażyna Bacewicz në Nowa Sól dhe Shkolla e Mesme e Mesme e Muzikës Mieczysław Karłowicz në Zielona Góra, Tomasz Radziszewski tani studion në Akademinë e Muzikës Karol Lipiński në Wrocław me Piotr Zaleski, mësuesi i shumë kitaristëve më të mirë të Polonisë. Tomasz Radziszewski u vlerësua me ze Eurydiki prize’nga kryetari i bashkisë së qytetit Zielona Góra për arritjet e tij artistike. Në vitin 2014, në formacionin duo me kitaristen Monika Konik, Tomasz Radziszewski incizoi një koleksion të pjesëve për nxënësit e shkollës fillore, të përbërë nga Zdzisław Musiał. Ai është gjithashtu tenor dhe ka kënduar në Forumin Kombëtar të Muzikës të drejtuar nga Andrzej Kosendiak në një numër projektesh operash si dhe me Operën e muzikës Kamerale së Varshavës. Jo vetëm që Tomasz Radziszewski është kitarist dhe tenor, por ai është gjithashtu edhe kompozitor, dhe ka kompozuar muzikë dhome për kitarë, string quartet dhe një opera.

tomasz-radzizewski

2019

Ema Kapor / Serbi

Ema Kapor lindi në vitin 1998 në Beograd, ku u diplomua në Shkollën e Muzikës Stanković pasi kishte studiuar me Boris Đujić. Më pas, ajo përfundoi dy vjet studime në Akademinë Ndërkombëtare të Kitarës Koblenz, Gjermani me Hubert Käppel. Aktualisht, ajo po studion në Universitetin e Muzikës dhe Kërcimit në Këln me Hubert Käppel. Ema ka marrur pjesë në kurse verore në Universität Mozarteum në Salzburg me Marco Tamayo, Masterclass International Zbaszyn, Poloni me Łukasz Kuropaczewski dhe Akademinë Ndërkombëtare të Muzikës - MusicAlp në Tignes, Francë me Judicaël Perroy, si dhe masterklase me Oscar Ghiglia, Pepe Romero, David Russell etj. Ema Kapor ka fituar më shumë se 40 çmime në garat kombëtare dhe ndërkombëtare të kitarës. Ajo rregullisht jep recitale solo në Evropë. Si soliste, ajo ka interpretuar Fantasia e Joaquín Rodrigo's para un Gentilhombre në Timisoara, Rumani dhe në Beograd. Ema Kapor promovohet nga shoqata Yehudi Menuhin Live Music Now- Këln.

Ema_Kapor_B&W-7

2020

Steve Cowan / Kanadë

Kitaristi kanadez Steve Cowan ka interpretuar si solist dhe në ansambël në të gjithë Kanadanë, Shtetet e Bashkuara dhe Evropën. Albumi i tij debutues i muzikës kanadeze, Pour guitare (McGill Records, 2016), ndihmoi për ta vendosur atë si ‘një nga kitaristët klasikë bashkëkohorë më të mirë të Kanadasë’ (Classical Guitar Magazine). Në 2018–2019, Steve Cowan bëri debutimin e tij në koncert me Ensemble del Arte në Gjermani, debutimin e tij solistik në New York, dhe lëshoi incizimin e tij të dytë solo Arctic Sonata (diskotekat EMEC). Si muzikant i muzikës kamerale, Steve Cowan performon rregullisht me Forestare, një ansambël me tela me bazë në Montreal; në vitin 2022, ai do të mbajë turne në Zelandën e Re me flautisten Hannah Darroch, si dhe në Kanada Prairies me kitaristin Adam Cicchillitti. Dyshja Cowan – Cicchillitti ka premierë 15 vepra të reja dhe ka publikuar një album të muzikës kanadeze me titull FOCUS (Analekta, 2019); incizimi i tyre i ardhshëm, Impressions intimes (Analekta, 2021), përmban aranzhimet origjinale të Debussy, Ravel, Mompou dhe Tailleferre. Steve Cowan ka fituar çmime në dhjetë gara kombëtare dhe ndërkombëtare, përfshirë Çmimin e Parë në Tallinn Guitar Competition në Estoni. Me origjinë nga St. John's, Newfoundland, Steve Cowan mban diploma në Universitetin Memorial, Manhattan School of Music dhe McGill University. Mësuesit e tij ishin Sylvie Proulx, David Leisner dhe Jérôme Ducharme. Që nga viti 2019, Steve Cowan është mësues për kitare në Shkollën e Muzikës Schulich të Universitetit McGill në Montreal.

owan-min
finland-logo-min

TAMPERE GUITAR FESTIVAL

Finlandë

Tampere Guitar Festival (TGF), i cili u krijua në 2005, paraqet perlat e kitarës nga stile të ndryshme për një gamë të gjerë audiencash. Kjo muzikë e klasit botëror dëgjohet në kisha, kafene dhe salla koncertesh, dhe gjithashtu në ambiente më të pazakonta dhe joformale siç është sauna finlandeze; në këtë mënyrë, ajo arrin miq të rinj të këtij instrumenti intim. Mësimet e kitarës për të gjitha moshat, ligjëratat dhe punëtoritë plotësojnë programin në të cilin gjysma e ngjarjeve është e lirë për të marrë pjesë. Një pjesë e rëndësishme e këtij festivali vjetor është Konkursi Ndërkombëtar i Kitarës Klasike të Finlandës.

TAMPERE GUITAR FESTIVAL DHE LAUREATËT

2017

Antero Pellikka / Finlandë

Antero Pellikka lindi në 1988. Ai mori kitarën e tij të parë në moshën shtatë vjeçare dhe menjëherë më pas filloi studimet e tij për kitarë me Esko Virtanen. Pasi u diplomua nga Instituti i Muzikës, Pellikka studioi me Petri Kumela në Konservatorin e Helsinkit dhe Universitetin e Shkencave të Zbatuara të Metropolisë. Në vitin 2016, ai përfundoi masterin në Konservatorin Mbretëror në Hagë nën drejtimin e Zoran Dukić dhe aktualisht po përfundon studimet në Akademinë Sibelius në Finlandë. Ai i plotëson studimet e tij duke mbajtur masterklase me mësues si Eliot Fisk, Marcin Dylla, Ricardo Gallén, Carlo Marchione dhe shumë të tjerë. Antero Pellikka gjithashtu interpreton në ansamble të ndryshme të muzikës së dhomës, si dhe është përfshirë në një shumëllojshmëri të projekteve të muzikës bashkëkohore. Pellikka është vlerësuar në gara të ndryshme si solist dhe si pjesë e një ansambli.

Pellikka-min

2018

Misael Barraza-Díaz / Meksikë

Misael Barraza-Díaz është një nga kitaristët më të shquar meksikanë të brezit të tij. Në vitin 2018, ai u vlerësua me çmimin e parë në konkursin më të rëndësishëm kombëtar në Meksikë - XLIII Concurso Nacional de Intérpretes de Guitarra Clásica. Që nga viti 2013, ai ka fituar çmimin e parë në gara ndërkombëtare duke përfshirë konkursin ndërkombëtar të kitarës në Montreal dhe konkursin ndërkombëtar të kitarës në Indiana. Ai u diplomua në Master të Performancës për Kitarës Klasike në Universitetin e Alicante, Spanjë. Ai ka një diplomë të dytë Master në Universitetin e Arizonës, ku aktualisht po ndjek Doktoraturën e tij në Artet Muzikore dhe vazhdon të studiojë me Thomas Patterson, David Russell dhe Sérgio dhe Odair Assad. Misael Barraza-Díaz ishte solist në premierën e Viva Piazzolla! një bashkëpunim i Ballet Tucson dhe Tucson Guitar Society at the 2019 Tucson Desert Song Festival.

misral-min

2019

Flavio Nati / Itali

Flavio Nati u diplomua nga Conservatorio Santa Cecilia në qytetin e tij të lindjes, Romë, në 2012, ku studioi me Arturo Tallini. Ai fitoi Masterin e tij për Performancë të Kitarës Klasike duke studiuar me Carlo Marchione në Conservatorium Maastricht, Hollandë. Ai ka një Master në Interpretimin e Muzikës Bashkëkohore nga Conservatorio Santa Cecilia dhe në Performancën e Kitarës nga Conservatorio di Musica Arrigo Boito në Parma. Flavio Nati kohët e fundit dha një seri recitale në Japoni dhe Kore. Që nga viti 2013, ai është anëtar i oktetit të kitarës Supernova, drejtuar nga Arturo Tallini. Ai ka fituar çmime në gara të tilla si Tokyo International Guitar Competition dhe First Prize at the International Guitar Competition ‘Ferdinando Carulli’ në pjesën e muzikës kamerale. Në vitin 2018, ai fitoi Çmimin Respighi duke i ofruar mundësinë për të luajtur si solist me Orkestrën e Dhomës së New York-ut në 2019/2020, në Carnegie Hall.

Flavio_Nati-bw-min

2020

Álvaro Miranda / Kosta Rika

Kitaristi klasik varlvaro Miranda lindi në San José, Kosta Rika në 1993. Ai mori mësimet e tij të para të kitarës me Jorge Aguilar dhe Sergio Carrera. Në vitin 2014, ai studioi me Juan Carlos Laguna në Meksikë për tre vjet. Në vitet e fundit, ai ka marrë klasa virtuale me Denis Azabagić dhe Carlo Marchione. Aktualisht, ai ka mësime virtuale me Paolo Pegoraro përmes Akademisë së Guitarës Segovia në Pordenone, Itali. Álvaro Miranda fitoi Çmimin e Parë në: Florida Guitar Foundation Guitar Competition, National Guitar Competition in Costa Rica, Competition of the Latin-American Guitar Festival në Chicago si dhe International Music Competition ‘Salzburg and Amsterdam’ Grand Prize Virtuoso. Varlvaro Miranda ka marrë pjesë në një lëvizje për të shpëtuar muzikën dhe traditat e vendlindjes së tij Kosta Rika, duke marrë pjesë në festivale të ndryshme të muzikës dhe vallëzimit tradicional në të gjithë botën. Në 2012, ai u zgjodh të përfaqësonte Kosta Rikën në World Folkloriada në Anseong, Koreja e Jugut, një ngjarje e Këshillit Ndërkombëtar të Organizatave të Festivaleve Folklorike dhe Arteve Popullore (CIOFF) ku ai interpretoi muzikën tradicionale të vendit të tij të përshtatur për kitarë solo. Ai gjithashtu ka performuar në Shtetet e Bashkuara, Angli, Meksikë, Çeki dhe Zvicër.

alvaro-min
holland-logo-min

TWENTS GITAAR FESTIVAL

Holandë

Twents Gitaar Festival është mbajtur në qytetin e bukur të Enschede, në lindje të Hollandës për 14 vitet e fundit. Çdo vit, festivali fillon në Ascension Day. Festivali ofron një larmi të madhe koncertesh të kitarës klasike, si dhe stileve të ndryshme të tilla si flamenco dhe stili i gishtave. Koncertet zhvillohen në teatro të ndryshme përreth qytetit dhe në skenën e jashtme në Tregun e Vjetër historik. Shumica e artistëve të ftuar japin gjithashtu masterklase dhe punëtori, të cilat janë të hapura për të gjithë - profesionistë si dhe amatorë. Ansambli i festivalit është një pjesë integrale e programit, ku kitaristët e të gjitha niveleve mund të shijojnë kënaqësinë e të performuarit së bashku. Si pjesë e festivalit, mbahen gara në kategori të ndryshme si gara solo kitare dhe koncerte ansambli si për kitarë, ashtu edhe për kitarë me instrumente të tjera.

TWENTS GITAAR FESTIVAL DHE LAUREATËT

2017

Dmytro Omelchak / Ukrainë

Dmytro Omelchak lindi në 1990 dhe filloi të luante në kitarë kur ishte tetë vjeç. Nga viti 2005, ai studioi në Kolegjin e Arteve në Lugansk dhe vazhdoi studimet në Universitetin Kombëtar të Arteve në Kharkov nga viti 2010. Në vitin 2013, Dmytro Omelchak filloi studimet me Reinbert Evers në Hochschule für Musik Detmold në Münster, Gjermani dhe ka qenë duke studiuar që nga viti 2015 me Tomasz Zawierucha në Universitetin Folkwang der Künste në Essen, Gjermani. Që nga viti 2010, ai ka fituar çmime në gara ndërkombëtare të kitarës. Ai ka pasur privilegjin të marrë pjesë dhe të marrë pjesë në masterklasa me muzikantë si Marcin Dylla, Olaf van Gonnissen, Allan Neave, Roman Viazovskiy, Hubert Käppel, Jens Wagner dhe Zoran Dukić.

Dmytro-min

2018

Yuki Saito / Japoni

Yuki Saito lindi në Tokio dhe filloi të luante kitarë në moshën pesë vjeç. Studimet e tij të hershme të muzikës në Tokio përfshinin kompozim, bri francez dhe kontrabas. Për kitarë, ai studioi kitarë nën mësuesit dhe interpretuesit kryesorë të Japonisë si Kazuhito Osawa, Noboru Muraji, Daisuke Suzuki, Mariko Tsubokawa, Kiyoshi Shomura, Tsuneo Ema, Yong Tae Kim dhe Soichi Muraji. Që nga viti 2016, ai ka vazhduar studimet me Ricardo Gallén në Weimar, Gjermani me sukses të vazhdueshëm në qarkun e konkurrencës ndërkombëtare. Yuki Saito ka fituar më shumë se 50 çmime në gara kombëtare dhe disa gara ndërkombëtare në Evropë, Azi, SHBA dhe Australi, përfshirë Melbourne International Guitar Festival Competition në Australi, Omiš Guitar Fest në Kroaci, Veria International Guitar Competition në Greqi dhe Aalborg International Guitar Competition në Danimarkë.

yuki-min

2019

Pablo Menéndez / Spanjë

Pablo Menéndez lindi në 1992 në Asturias, Spanjë dhe filloi të luante kitarë në moshën dhjetë vjeç. Ai përfundoi diplomën Bachelor me Marco Socías në Musikene, në San Sebastian, Spanjë dhe mori ‘cum laude’ për Masterin e tij pasi studioi me Carlo Marchione në Konservatoriumin Maastricht në Hollandë. Ai gjithashtu studion dirigjimin orkestral me dirigjent orkestral me Miguel Romea dhe Andrés Salado. Pablo Menéndez ka fituar çmime në disa gara muzikore ndërkombëtare dhe ka dhënë koncerte solo në Spanjë, Gjermani, Hollandë dhe Itali. Ai ka performuar dhe incizuar Oda a Jovellanos (Cantata) y Canciones de su tiempo - muzikë spanjolle e shekullit të nëntëmbëdhjetë e interpretuar me tenorin Joaquín Pixán dhe pianistin Mario Bernardo dhe Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias dhe Coro de la Fundación Príncipe de Asturias. Pablo Menéndez ndërthur veprimtarinë e tij koncertale me mësimdhënien në Conservatorio Nacional Superior de Música në Kordoba, Spanjë.

pablo-min
swden-logo-min

UPPSALA INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL

Suedi

Mbajtur në një qytet të bukur universitar, Uppsala International Guitar Festival është ngjarja më me ndikim e kitarës në Skandinavi; është një vend takimi për të festuar muzikën dhe mësimin. Artistë si John Williams, Paco de Lucía, Quartet Los Angeles Guitar, Anabel Montesinos, Marco Tamayo, Anoushka Shankar, David Russell, Duo Assad, Badi Assad, Manuel Barrueco, Pat Metheny, Joanne Shaw Taylor, Léo Brouwer dhe Vicente Amigo kanë qenë pjesë e historisë madhështore të këtij festivali gjatë 15 viteve të fundit. Festivali organizon një Konkurs vjetor Ndërkombëtar të Talenteve të Rinj, masterklase, punëtori si dhe forume të hapura dhe një panair për kitare. Festivali u themelua nga Klaus Pontvik në 2003 në një qendër të vogël kulturore në Uppsala - Ekocaféet. Sot, festivali zhvillohet në Sallën mbresëlënëse Uppsala Concert Hall duke sjellë audiencë, artistë dhe entuziastë të kitarës nga e gjithë bota. Festivali tani drejtohet nga Drejtori i tij Ekzekutiv Klaus Pontvik dhe Stefan Löfvenius, një kitarist i njohur i cili mban një pozitë të shquar në fushën e arsimit muzikor në Suedi.

UPPSALA INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL DHE LAUREATËT

2018

Katarzyna Smolarek / Poloni

Katarzyna Smolarek lindi në 1995 dhe filloi të luante kitarë në moshën tetë vjeç. Ajo studioi kitarë klasike në shkollat e muzikës polake me Lidia Przyłęcka dhe Ryszard Bałauszko. Në vitin 2015, ajo filloi studimet e saj Bachelor në Universität Mozarteum në Salzburg me Marco Tamayo. Ajo është vlerësuar me mbi 20 çmime në gara në të gjithë globin nga Austria në Australi, përfshirë çmimet e para në Internationale Gitarrenwettbewerb des Kunstinstituts BAJA në Templin, Gjermani, në 2007, në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës në Trzęsaczu, Poloni, në 2009, dhe në konkursi i kitarës Sydney Eisteddfod në Sidnei, në 2016, në Garën Ndërkombëtare të Kitarës Sinaia, Rumani, në 2017 dhe në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës Sanremo, Itali, në 2017.

katarzyna-smolarek-eurostrings-artist

2019

Maja Kralj / Slloveni

Maja Kralj lindi në 1999 dhe filloi të luante kitarë në moshën shtatë vjeçare në shkollën fillore të muzikës Sežana me Nataša Črnugelj. Ajo vazhdoi shkollimin në Konservatorin për Muzikë dhe Balet në Lubjanë, duke studiuar me Anton Črnugelj. Maja ka marrë pjesë në masterklase me kitaristë si Judicaël Perroy, Andrea De Vitis, Paolo Pegoraro, Álvaro Pierri, Brian Head, Xuefei Yang, Margarita Escarpa, Mak Grgić, Xhevdet Sahatxhija, Nejc Kuhar, Gabriel Bianco, Anders Miolin, Oasas van Gonnisen dhe Laura Young. Ajo fitoi çmimin e parë në garën ndërkombëtare të kitarës në Zagreb në vitin 2017 dhe çmimin e parë në festivalin ndërkombëtar të kitarës në Uppsala në vitin 2019. Tani ajo studion në Akademinë e Muzikës në Lubjanë me Andrej Grafenauer.

Maja Kralj-min

2020

Cristina Galietto / Itali

Cristina Galietto është një kitariste klasike 20-vjeçare nga Napoli në Itali, loja me kitarë e ka çuar atë në shumë vende të Evropës, ku ka dhënë koncerte, ka marrë pjesë në masterklase me artistë si Aniello Desiderio dhe Carlo Marchione. Midis garave të shumta ndërkombëtare që ajo ka fituar, pikat kryesore përfshijnë fitimin e Çmimeve të Para në: Rago International Guitar Competition in Stuttgart, the International Competition for Young Guitarists ‘Andrés Segovia’ në Monheim am Rhein dhe Uppsala International Guitar Festival në Suedi. Ajo filloi studimet e saj muzikore në moshën shtatë vjeç me babanë e tij, dhe më pas ndoqi Shkollën e Mesme të Muzikës ‘Margherita di Savoia’ në Napoli duke studiuar me Enzo Amat. Ajo përfundoi studimet në Konservatorin e Muzikës 'San Pietro a Majella' të Napolit dhe Konservatorin e Muzikës 'Domenico Cimarosa' në Avellino në klasën e Lucio Matarazzo, dhe aktualisht po studion me Paolo Pegoraro dhe Lukasz Kuropaczewski në Universität für Musik und darstellende Kunst, në Graz. Albumi i saj i ri Avant l'Aube, i lëshuar në fund të vitit 2020 (Incizimet e Timespan), përmban muzikë nga kompozitorë të tillë si Joaquín Rodrigo, Domenico Scarlatti dhe Alexis Rago, të gjithë janë përfaqësues të një ndjesie muzikore intime, delikate dhe pasionante - karakteristikat që spikasin në lojërat e saj dhe nga e cila tërhiqet audienca e saj.

Cristina Galietto-min
zagreb-guitar-festival-logo

ZAGREB GUITAR FESTIVAL

Kroaci

Festivali i Kitarës në Zagreb u themelua në 2015 nga Shkolla Muzikore Bonar e Zagrebit me dy programe kryesore zhvillimi në mendje: Përpjekja për Përsosmëri dhe Kitara për të Gjithë. Përpjekja për Përsosmëri përfshin promovimin e përsosmërisë në disa nivele duke organizuar: koncerte të kitaristëve më të njohur në botë dhe kitaristëve më të mirë të brezit të ri, një garë ndërkombëtare e kitarës klasike dhe masterklasave me mjeshtrat kryesorë të kitarës në botë. Kitara për të Gjithë përfshin organizimin e shfaqjeve nga orkestrat e festivalit, ekspozitat e kitarës të hapura për të gjithë vizitorët, një strategji e krijuar për të ruajtur suksesin ekzistues dhe për të punuar drejt zgjerimit të mëtejshëm të audiencës, përmes zhvillimit të strategjive të marketingut kulturor për të arritur në një audiencë më të gjerë multikulturore. Qëllimi përfundimtar është promovimi i muzikës së bukur, krijimi i një përvoje kulturore dhe përveç kësaj promovimi i Zagrebit si një nga qendrat kryesore kulturore në Evropë.

ZAGREB GUITAR FESTIVAL DHE LAUREATËT

2017

Dominik Carević / Kroaci

Dominik Carević lindi në 1998 në Zagreb. Ai filloi të luante kitarë në moshën 11 vjeç, duke studiuar me profesorin Hrvoje Ton në Shkollën e Muzikës Ivan Zajc dhe menjëherë tregoi një talent të veçantë për muzikë. Ai vazhdoi shkollimin në Shkollën e Artit Fortunat Pintarić në Koprivnica me profesorin Antonio Rumenović, ku përfundoi tre vjet shkollë të mesme dhe më pas u regjistrua në Universität für Musik und darstellende Kunst në Graz, Austri me Paolo Pegoraro. Dominik Carević ka fituar çmime në mbi 20 gara; në moshën 18 vjeç, ai fitoi Çmimin e Parë në Garën Ndërkombëtare të Kitarës Bale-Valle 2016 në Kroaci, në kategorinë e moshës së hapur. Ai vazhdon të studiojë me profesorë të njohur si Łukasz Kuropaczewski, Hubert Käppel, Carlo Marchione, Zoran Dukić, Lorenzo Micheli, Marcin Dylla, Petrit Çeku, Martin Mysliveček, Brian Head, Margarita Escarpa dhe Jorgos Panetsos ndër shumë të tjerë.

crevavic-min

2018

You Wu / Kinë

You Wu ka lindur në 1993 në Lishu, Kinë. Ajo ka fituar çmime rregullisht që nga viti 2006, kur fitoi çmimin e parë në konkursin kombëtar të kitarës Liaoning; në vitin 2009, ajo fitoi çmimin e parë në konkursin kombëtar të kitarës në Shanghai. Pasi u diplomua në Konservatorin e Muzikës të Shangait, ai u pranua nga programi i kitarës në Universität für Musik und darstellende Kunst, në Vjenë, ku ai vazhdon të studiojë me Varlvaro Pierri. Në Prill 2018, You Wu bëri debutimin e sajë në Musikverein në Vjenë. You Wu ka fituar shumë çmime dhe ka përfituar një bursë nga Fondacioni Thyll Durr në Zvicër që nga viti 2015. Kitaristi japonez me famë ndërkombëtare Shinichi Fukuda i është referuar You Wu si ‘Lang Lang i botës së kitarës’.

you-wu-eurostring-artist

2019

Zsombor Sidoo / Hungari

Zsombor Sidoo lindi në Budapest në 1997. Ai mori trajnimin e tij të hershëm muzikor nga József Eötvös në Akademinë e Muzikës Franz Liszt për Budapest. Në vitin 2013, ai filloi të studionte me Paolo Pegoraro në Universität für Musik und darstellende Kunst në Graz dhe, në 2016, mori një bursë nga qyteti i Graz për studentin më të mirë të muzikës. Ai u diplomua në 2019, me notat më të larta dhe tani po ndjek Masterin. Ai ka studiuar kompozicion me kompozitorin dhe dirigjentin austriak të lindur në Zvicër, Beat Furrer. Zsombor Sidoo ka fituar shumë gara në Hungari, Itali, Gjermani dhe Austri dhe ai performon në vende të tilla si Ehrbar Saal, Vjenë, Mozarthaus, Augsburg dhe Fricsay Hall, Szeged. Ai shpesh ka interpretuar Concierto de Aranjuez nga Joaquín Rodrigo, si dhe koncertet për kitare : Trois Graphiques nga Maurice Ohana dhe Luca Francesconi's A fuoco: ‘4 studio sulla memoria’. CD-ja e tij debutuese me sonata nga J.S. Bach, Manuel María Ponce dhe Hans Werner Henze u publikua në tetor 2019.

Z_Sidoo_B&W-15

2020

Filip Mišković / Kroaci

Filip Mišković lindi në Split, Kroaci, në 2002. Në moshën nëntë vjeç, ai filloi studimet e tij për kitarë në Shkollën Muzikore ‘Josip Hatze’, Kaštela me Vicko Novak dhe, në 2013, vazhdoi me Maroje Brčić. Me 17 vjeç, dy vjet më herët se zakonisht, ai filloi të studionte në Akademinë e Muzikës, Universiteti i Zagrebit, ku tani është në vitin e tij të dytë, duke studiuar me Darko Petrinjak. Filip Mišković ka fituar Çmimin e Parë në më shumë se 40 gara për kitare, përfshirë Garën Anna Amalia për kitaristë të rinj në Weimar, Garën ndërkombëtare të kitarës Rago në Stuttgart dhe Garën ndërkombëtare të kitarës për kitaristët e rinj ‘Andres Segovia’ në Monheim am Rhein; ai fitoi Çmimin e Dytë në Senior Division GFA Annual International Youth Competition në Miami 2019. Në kategorinë e moshave të hapura, ai fitoi Çmimin e Parë në Pestč Fest Competition dhe Çmimin e Dytë në Zagreb Guitar Festival. Si solist, Filip Mišković ka performuar Vivaldi me ‘I Giovani Solisti’ nga SHBA, drejtuar nga Emmet Drake dhe Koncerti për kitarë i Castelnuovo-Tedesco me Orkestrën Kombëtare të Teatrit Kroat në Split, dirigjuar nga Gianna Fratta. Ministria e Shkencës, Arsimit dhe Sporteve i dha atij pesë ‘Oskar të Njohurisë’. Në vitin 2019, atij iu dha titulli ‘Splitski pupoljak’ si një yll në rritje në Split dhe, në vitin 2020, ai mori Çmimin e Rektorit nga Universiteti i Zagrebit.

Filip Mišković

FESTIVALET E ASOCIUARA TË EUROSTRINGS

Në vitin e katërt, EuroStrings ka prezantuar një tjetër nivel pjesëmarrjeje në formën e Festivaleve të Asociuar. Fituesi i një gare ndërkombëtare të një Associate Festival ka privilegjin të konkurrojë në garën e kitarës EuroStrings, si dhe të marrë pjesë në një nga 17 festivalet e anëtarëve të plotë të EuroStrings. Festivalet e Asociuara marrin pjesë në Konferencën EuroStrings. Festivalet e Asociuara marrin një nga Artistët e EuroStrings për të marrë pjesë në festivalet e tyre dhe për të dhënë një bursë për një artist të ri lokal me mjete modeste. Për më tepër, Festivalet e Asociuara promovojnë një koncert për Fituesin e Garës të Kitarës EuroStrings.

COPENHAGEN GUITAR FESTIVAL

Danimarkë

Copenhagen Guitar Festival u krijua në 2013 nga kitaristi dhe kompozitori klasik Peter Strömgren. Është një formë e Festivalit Ndërkombëtar të Kitarës Aarhus, Danimarkë, i cili u formua nga Strömgren në 2001. Qëllimi i thjeshtë i festivalit është të krijojë dhe paraqesë gëzim muzikor, duke përdorur kitarën klasike dhe instrumentet e ndërlidhura si mjetin e tij. Copenhagen Guitar Festival paraqet cilësi muzikore mbi të gjitha nga artistë të talentuar të të gjitha moshave për të magjepsur audiencën e tyre.

PEJA INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL

Kosovë

Peja International Guitar Festival u lansua në 2015 si një iniciativë e përbashkët e Administratës Kulturore të Qytetit të Pejës dhe Drejtorit Artistik të saj, Xhevdet Sahatxhija, për të prezantuar një ngjarje ndërkombëtare që feston traditën e gjatë të kitarës klasike në këtë qytet. Deri më tani, ky festival katër-ditor ka tërhequr mbi 400 kitaristë nga e gjithë bota, dhe festivali është bërë një nga ngjarjet kryesore të kitarës në këtë pjesë të Evropës që kitaristët e rinj të fitojnë njohuri më të larta profesionale; ai përmban ligjërata, ekspozita të kitares, si dhe masterklase nga profesorë eminent, dhe Konkursin Ndërkombëtar të Kitarës Klasike 'Ehat Musa'.

VOJVODINA GUITAR FEST

Serbi

Në përvjetorin e tij të pesëmbëdhjetë, Vojvodina Guitar Fest është bërë pjesë e platformës EuroStrings, në të njëjtin vit që Qyteti i Novi Sadit do të marrë me krenari titullin e Kryeqytetit Evropian të Kulturës. Përmes garës ndërkombëtare të kitarës ‘Dr Jovan Jovičić’, festivali po mban gjallë kujtimin e një prej kitaristëve më të rëndësishëm të shekullit të njëzetë në Evropën Juglindore. Në vitin 2010, Vojvodina Guitar Fest nisi garën e tij botërore të kitarës, e cila ka shtyrë kufijtë e konkursit tradicional të kitarës klasike dhe kompozimit.

FESTIVALET E ASOCIUARA TË EUROSTRINGS

VOJVODINA GUITAR FEST LAUREATE 2020

Vuk Dragičević / Serbi

Vuk Dragičević lindi në 1996, në Novi Sad, Serbi. Ndërsa ishte ende duke studiuar në Shkollën e Muzikës Josip Slavenski, me Slobodan Milivojević, fitoi çmime në garat kombëtare dhe ndërkombëtare, duke përfshirë: Çmimin e Parë në Guitar Art Festival në Beograd në 2013 dhe 2015, Çmimin e Parë në Garën e Republikës Serbe në 2012 dhe 2014, dhe në kategorinë e muzikës së dhomës në 2015, Çmimi i Parë në Festivalin Ndërkombëtar të Kitarës në Sarajevë. Si garues, në kategorinë e moshave të hapura, ai fitoi Çmimin e Tretë në Konkursin Ndërkombëtar të Jeunesses Musicales, në Beograd, në vitin 2018, si dhe Çmimet e Dytë dhe të Tretë në Festivalin e Artit në Guitar në 2017 dhe 2018. Ai përfundoi Bachelor dhe Master diplomë me Srđan Tošić në Fakultetin e Muzikës në Beograd. Si dhe duke performuar recitale solo, Vuk Dragičević luan në treshen e kitarës ‘Quintessence’. Ai gjithashtu ka interpretuar në formacionin duo me violonçel duke mbuluar një varg repertori dhe gjithashtu me një kitarist / këngëtar, duke u përqëndruar vetëm në muzikën angleze të Rilindjes. Ai ka interpretuar Concierto de Aranjuez nga Joaquín Rodrigo me Orkestrën Simfonike të Radios dhe Televizionit të Serbisë. Vuk Dragičević është duke zgjeruar repertorin e tij duke transkriptuar vepra si dy sonata klaviçelë nga Rameau (për dy kitarë), dhe duke inkurajuar miqtë e kompozitorëve të shkruajnë për kitarën me gjashtë tela dhe kitarën me tetë tela.

EUROSTRINGS AFFILIATE FESTIVALS

EuroStrings ka Partnerë Affiliate në Kinë dhe Amerikë, duke e bërë këtë një projekt vërtet global.

Affiliated Partners në Amerikë

Austin Guitar Society
www.austinclassicalguitar.org

Connecticut Guitar Festival
connecticutguitarfestival.com

Friends of the Guitar Hour, Spokane Washington
www.spokanepublicradio.org/programs/guitar-hour

Internal Creations, New York
www.internalcreations.org

Las Vegas Academy
www.lasvegasacademy.net

Louisville Kentucky Guitar Society
www.louisvilleguitarsociety.org

New York City Guitar Society
www.nyccgs.com

US Classic Guitar
www.usclassicguitar.org

Affiliated Partners në Kinë

Altamira Foundation
www.altamiraguitars.com/foundation

vuk-min

PROGRAMI I BURSAVE TË EUROSTRINGS

Për të ndihmuar të rinjtë me mjete modeste të studiojnë kitarën në një kontekst ndërkombëtar, EuroStrings ka zhvilluar një program vjetor të bursave për studentët e rinj të kitarës. Çdo festival i platformës EuroStrings jep një bursë, duke rezultuar në 17 bursa që jepen çdo vit. Bursa përfshin hyrjen në të gjitha koncertet, ligjëratat dhe masterklaset e festivalit, si dhe pjesëmarrjen në garën ndërkombëtare të festivalit. Thirrja e hapur për bursa fillon në faqen e internetit të EuroStrings përpara çdo festivali të platformës EuroStrings.

eurostrings.eu

EuroStrings Scholarship Recipients 2017/2018

Ana-Maria Bibescu / Rumuni
ërfitues i bursës nga Montenegro International Guitar Competition

 

Ricardo Brito / Portugali
Përfitues i bursës nga Festival International de Guitarra de Guimarães

 

Carlotta Dalia / Itali
Përfitues i bursës nga Zagreb Guitar Festival

 

Marija Grujić / Serbi
Përfitues i bursës nga Sarajevo International Guitar Festival

 

Nelli Kiviaho / Finlandë
Përfitues i bursës nga Tampere Guitar Festival

Kasperi Leponiemi / Finlandë
Përfitues i bursës nga London Guitar Festival

 

Giorgos Lyratzis / Greqi
Përfitues i bursës nga Plovdiv GuitArt Festival

David Marton / Serbi
Përfitues i bursës nga International Guitar Festival Nürtingen

 

Rebeca Oliveira / Portugali
Përfitues i bursës nga Tallinn Guitar Festival

 

Bianka Szalaty / Poloni
Përfitues i bursës nga International Guitar Festival Rust

 

Martin van Hees / Holandë
Përfitues i bursës nga Szeged International Guitar Festival

 

Marco Vega / Chile
Përfitues i bursës nga International Guitar Festival José Tomás Villa de Petrer

 

Mauricio Zúñiga / Chile
Përfitues i bursës nga Twents Gitaar Festival

PROGRAMI I BURSAVE TË EUROSTRINGS

EuroStrings Scholarship Recipients 2018/2019

Emanuele Addis / Itali
Përfitues i bursës nga Plovdiv GuitArt Festival

 

Sotiris Athanasiou / Greqi
Përfitues i bursës nga Montenegro International Guitar Competition

 

Gianluca Cappetta / Itali
Përfitues i bursës nga Mottola Guitar Festival

 

Chiara Corriero / Itali
Përfitues i bursës nga London Guitar Festival

 

Nino D’Amico / Itali
Përfitues i bursës nga Harmonia Cordis International Guitar Festival

 

Dominic Flynn / Kombet e Bashkuara Të Amerikës
Përfitues i bursës nga Szeged International Guitar Festival

 

Cristina Galietto / Itali
Përfituese e bursës nga Festival International de Guitarra de Guimarães

 

Valeria Galimova / Rusi
Përfitues i bursës nga International Guitar Festival Rust

Finlay Hay  / Mbretëria e Bashkuar
Përfitues i bursës nga Twents Gitaar Festival

 

Ema Kapor / Serbi
Përfituese e bursës nga Tallinn Guitar Festival

 

Tamás Kőrös / Hungari
Përfitues i bursës nga Tampere Guitar Festival

 

Beatrix Kovács / Hungari
Përfitues i bursës nga Zagreb Guitar Festival

 

Maja Kralj / Slloveni
Përfitues i bursës nga Uppsala International Guitar Festival

 

Milica Ristić / Serbi
Përfitues i bursës nga International Guitar Festival José Tomás Villa de Petrer

 

Stanislav Steshenko / Ukrainë
Përfitues i bursës nga Antwerpen Gitaarfestival

 

Miloš Vuković / Serbi
Përfitues i bursës nga Sarajevo International Guitar Festival

PROGRAMI I BURSAVE TË EUROSTRINGS

EuroStrings Scholarship Recipients 2019/2020

Dimitar Angelov / Maqedoni
Përfitues i bursës nga Plovdiv GuitArt Festival

Florian Babțan-Varga / Rumuni
Përfitues i bursës nga Szeged International Guitar Festival

Joan Furió Vivas / Spanjë
Përfitues i bursës nga Paris International Guitar Festival

Eleanor Kelly / Mbretëria e Bashkuar
Përfitues i bursës nga Uppsala International Guitar Festival

Cosmin Mariciuc / Rumuni
Përfitues i bursës nga Harmonia Cordis International Guitar Festival

Elia Portarena / Itali
Përfitues i bursës nga Festival International de Guitarra de Guimarães

Harald Trass / Estoni
Përfitues i bursës nga Tallinn Guitar Festival

CD INCIZIMET NGA ARTISTËT E EUROSTRINGS

Këto CD- incizime u frymëzuan nga dëshira për të ndarë projektin EuroStrings - dhe sidomos nga performanca e mrekullueshme e Artistëve të rinj të EuroStrings - me një audiencë më të gjerë.

Dy CD-të e para u incizuan në Londër, thjesht sepse numri më i lartë i Artistëve të EuroStrings u bashkuan atje, veçanërisht në vitin 2019 kur 17 performues të rinj garuan në Londër në garën e dytë prestigjioze të kitarës EuroStrings. Në ditët pas kësaj gare, CD-ja e dytë u incizua në Strongroom Studios në Londër. Synimi ynë është që CD-të e ardhshme të incizohen gjithashtu në Festivalet e ardhshme të EuroStrings që organizojnë garën e kitarës EuroStrings. Përveç CD-ve fizike, këto incizime janë gjithashtu të disponueshme në platformat e zakonshme dixhitale.

Artistët e EuroStrings: Performuesit e vitit 2018

Ky CD përmban dhjetë nga këta performues të rinj të shkëlqyeshëm.CD është incizuar në London Guitar Festival 2018. Të gjithë interpretuesit pa dyshim do të zhvillohen në performues edhe më të mëdhenj në të ardhmen, kështu që në vend që të ofrojnë koncerte, dikush mund të përshkruajë si në një farë kuptimi 'përfundimtar', ata duhet të shihen si një moment i veçantë në kohën e zhvillimin e këtyre kitaristëve të rinj shumë të talentuar.

1 Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Largo and Allegro Assai
Dominik Carević

2 Miklós Rózsa (1907–1995)
Sonata for Guitar, Op. 42, 1st movement
Péter Girán

3 Rossen Balkanski (b. 1968)
Cradle Song
Boyan Doychev

4 Johann Kaspar Mertz (1806–1856)
Elegie
Vedran Vujica

5 Gregorio Huwet (1550–1617)
Fantasia
Domenico Savio Mottola

6 Astor Piazzolla (1921–1992)
Invierno Porteño
Andrea Roberto

7 Girolamo Alessandro Frescobaldi (1583–1643)
La Frescobalda
Giacomo Susani

8 Arthur Kampela (b. 1960)
Percussion Study
Antero Pellikka

9 John Dowland (1563–1626)
Come Heavy Sleep
Antoine Morinière

10 Philip Houghton (1954–2017)
Kinkachoo, I Love You
Jesse Flowers

Recorded at Strongroom Studios, London, in October 2018
Produced and engineered by Robin Kelly
Artistic Direction by Mak Grgić and Tom Kerstens
Executive Producer: Matt Buchanan for BGS Records
Track 10 was engineered, edited and produced by John Schneider and recorded at
Earthstar Studios, Venice, California: 27 October 2018
Mastered by Mike Hatch at Floating Earth

body-min
cd1

CD INCIZIMET NGA ARTISTËT E EUROSTRINGS

Artistët e EuroStrings: Performuesit e vitit 2019

1 Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Prelude in E major from Suite BWV 1006a
Viktor Đuknić

2 Antonio José (1902–1936)
Pavana Triste from Sonata
Katarzyna Smolarek

3 Marek Pasieczny (b. 1980)
Two Stories About Patrick
Zuzanna Wężyk

4 Johann Kaspar Mertz (1806–1856)
Fantaisie Hongroise, Op. 65, No. 1 from Trois Morceaux
Emmanuel Sowicz

5 Manuel María Ponce (1882–1948)
Intermezzo
Misael Barazza-Díaz

6 Leo Brouwer (b. 1939)
Toccata de Pasquini from Sonata No. 1
Gábor Hart

7 Franz Schubert (1797–1828)
Lob der Thränen (arr. J.K. Mertz)
Dimitris Soukaras

8 Catalin Stefanescu-Patrascu (b. 1971)
Tarantella
Radu Vâlcu

9 Manuel De Falla (1876–1946)
Homenaje pour le Tombeau de Claude Debussy
Simone Rinaldo

10 Astor Piazzolla (1921–1992)
Invierno Porteño
Mateusz Kowalski

11 Carlos Guastavino (1912–2000)
Andante from Sonata No. 1
Julia Trintschuk

12 Vlastimir Trajković (1947–2017)
Prelude No. 9
Peter Graneis

13 Agustín Barrios Mangoré (1885–1944)
Una Limosna por el Amor de Dios
Yuki Saito

Recorded at Strongroom, London, in July 2019
Produced and engineered by Robin Kelly
Artistic Direction by Mak Grgić and Tom Kerstens
Executive Producer Matt Buchanan for BGS Records
Mastered by Mike Hatch at Floating Earth
Album artwork design by Colourblind
EuroStrings logo and branding by Jurana Puljic Jacmenovic
Liner Notes by Thérèse Wassily Saba

body-min
cd1
leo-IvanSoca-2-min

Dëshiroj të përgëzoj edhe një herë EuroStrings për punën e shkëlqyer në favor të kitarës në nivel evropian dhe botëror. Njëzet apo tridhjetë vjet më parë mund të thuhej se kitara ishte si një fëmijë i padëshiruar me pothuajse asnjë të drejtë dhe pa vend në një bisedë për të rritur. Kitara nuk është më ai fëmijë i pambrojtur, i brishtë, është bërë më i fortë dhe ka një zë të vetin. Në dy dekadat e fundit, kitara është rritur në numrin e interpretuesve, incizimeve, videove, koncerteve, garave dhe festivaleve. Faleminderit EuroStrings dhe krijuesve të saj që punojnë për një kitarë më të bashkuar.

Léo Brouwer
1 Mars 2021

PJESA III
Intervistat

VËSHTRIM NË TË KALUARËN DHE E ARDHMJA

Një intervistë me Ružica Gelo Ciglenečki

Projekti EuroStrings është një projekt i madh, që kërkon imagjinatë të madhe dhe shumë orë punë. Ndërsa tashmë e keni organizuar Festivalin e Kitarës në Zagreb, ndoshta kjo e bëri më të lehtë?

Ružica Gelo Ciglenečki: Festivali i Kitarës në Zagreb është një festival relativisht i ri që ekziston vetëm për tre vjet kur zhvilluam idenë për platformën EuroStrings dhe aplikuam për thirrjen Creative Europe. Por, Festivali i Kitarës në Zagreb është vetëm një nga projektet e organizuara nga Shkolla Muzikore Bonar, e cila është gjithashtu nismëtare e EuroStrings. Shkolla Muzikore Bonar u krijua më shumë se 20 vjet më parë, dhe gjatë asaj kohe, ne kemi pasur projekte të ndryshme të mëdha, prandaj organizimi i festivalit nuk ishte aq i vështirë për ne. EuroStrings është një projekt i kërkuar dhe i madh, por kur anëtarët e platformës mblidhen së bashku, ne bëjmë një ekip të shkëlqyeshëm, duke ndarë një frymë kolegjiale, kështu që atëherë puna për këtë projekt nuk është vetëm një punë, por gjithashtu sjell kënaqësi.

Para se të fillonit projektin EuroStrings, a keni pasur ndonjë bashkëpunim me festivalet e kitarës evropiane me njëri-tjetrin?

Me sa di unë, ka pasur disa bashkëpunime dhe lidhje rajonale midis festivaleve, gjë që është shumë e rëndësishme për mbijetesën e ngjarjeve të tilla. E jona është një fushë në të cilën entuziastët që e udhëheqin shpesh hasin problemin e financimit të koncerteve dhe shpenzimeve të tjera shoqëruese. Prandaj, bashkëpunimi është një nga mënyrat më të rëndësishme përmes së cilës ne mundemi, shumë më lehtë dhe më me zë, të dërgojmë mesazhin dhe të luftojmë për të gjithë ne.

A mendoni se keni krijuar një ndryshim në qëndrimin midis anëtarëve të platformës?

Nuk mendojë në atë mënyrë sepse ne thjesht po bëjmë atë në të cilën besojmë. U desh kohë që emri EuroStrings të dëgjohej por, në muajt e fundit, pasi kemi filluar të zgjerohemi, unë mund të shoh që ndryshimet kanë filloi të ndodhte. Tani, emrat e mëdhenj të kitarës që më parë vetëm mund të kishim ëndërruar të bashkëpunonim po na drejtohen për bashkëpunim. Kjo do të thotë që ne jemi dëgjuar dhe se kemi zgjeruar idenë tonë origjinale. Gjatë këtyre tre viteve të fundit, një urim i Vitit të Ri nga Artisti i EuroStrings Mateusz Kowalski më ka gëzuar më së shumti. Në të, ai na falënderoi dhe tha që i ndryshuam jetën! Përgjigja ime ndaj tij ishte se tani ai gjithashtu duhet të përpiqet të ndryshojë jetën e kitaristëve të rinj përmes punës dhe ndikimit të tij, sepse ky është mesazhi që po përhapet. Unë sinqerisht besoj në këtë projekt dhe nuk kam frikë për të ardhmen e fëmijëve të mi, sepse kjo lidhje e mbështetjes dhe mirësisë do t'i arrijë edhe ata.

Njerëzit më të rëndësishëm këtu janë kitaristët e rinj dhe mbështetja që ofron EuroStrings. Kështu që ju mund të jeni të lumtur me suksesin që keni arritur gjatë tre viteve të fundit. A është shumë më e madhe nga sa e imagjinonit se do të bëhej?

Po, pjesa më e rëndësishme e këtij projekti janë Artistët e rinj të EuroStrings. Masa e EuroStrings nuk është vetëm në sa është dëgjuar kjo platformë ose në numrin e Artistëve të EuroStrings që e kanë kaluar atë, por edhe në atë që ne u kemi dhënë atyre. EuroStrings u ofron artistëve të rinj mundësinë e krijimit të rrjeteve, lidhjes, interpretimit të koncerteve, edukimin e tyre si artistë dhe kitaristë, por në ditët e sotme kjo nuk është e mjaftueshme për ta. Një poet dhe tekstshkrues i mirënjohur kroat, Arsen Dedi tha: ‘të rinjtë duhet të mbahen prapa dhe të moshuarit të inkurajohen’. Në Kroaci, kjo thënie shpesh përmendet me shaka sa herë që një artist i ri inkurajohet sepse të gjithë jemi të vetëdijshëm se sa absolutisht e rëndësishme është kjo inkurajim në zhvillimin e tyre. Për këtë arsye, këtu në EuroStrings, ne përpiqemi t'u mësojmë të rinjve se krahas këmbënguljes, punës së madhe dhe përpjekjes, ata gjithashtu duhet të kultivojnë profesionalizëm, modesti, respekt dhe marrëdhënie me njerëzit me të cilët punojnë, dhe unë mendoj se të gjithë drejtorët artistikë të platforma këmbëngul në atë.

Ruzica-min

Çdo vit ju keni shtuar aspekte të reja në platformën EuroStrings, dhe tani ka një zgjerim edhe më të madh për të përfshirë vendet jo-evropiane si festivale të Associate dhe Affiliate.

Në fakt, që nga viti i parë, fituesi i EuroStrings ka performuar në SHBA dhe Kinë dhe duke përhapur kështu kulturën Evropiane përtej Evropës. Kjo nuk është diçka e re, pasi këto mundësi kanë ekzistuar që nga fillimi i platformës, por ajo që është e re është shtimi i Partnerëve të Asociuar. Ideja e Associate Partners është që të lidhni sa më shumë festivale të jetë e mundur brenda projektit EuroStrings. Mbi të gjitha, qëllimi i platformave evropiane është zgjerimi dhe qëndrueshmëria. Ne jemi vetëm në fillim të udhëtimit tonë dhe besojmë se do të vazhdojmë të ecim përpara.

Një intervistë me Antonio Rumenović

Koordinator i EuroStrings Guitar Competition
Dhe coordinator i  EuroStrings Composition Contest
Bisedë me Thérèse Wassily Saba dhe Tom Kerstens

Antonio Rumenović është gjithashtu mësuesi kryesor i kitarës në Shkollën e Muzikës Bonar (Glazbena škola Bonar) në Zagreb, e cila ka një numër të madh të studentëve të kitarës.

Antonio Rumenović: Unë kam punuar si mësues kitare që nga viti 2005. Pasi u diplomova në Akademinë e Muzikës, atëherë fillova të jap mësim në një shkollë, dhe pastaj pesë vjet më parë, u ftova të jap mësim në Shkollën e Muzikës Bonar në Zagreb. Së bashku me pianon, në Kroaci, instrumenti më i njohur është kitara. Në Shkollën e Muzikës Bonar, ne kemi pesë ose gjashtë mësues dhe ata të gjithë kanë klasa të plota studentësh, me nëntë studentë në secilën klasë, që do të thotë pak a shumë 60 kitaristë. Në Kroaci, shumë fëmijë dhe të rinj luajnë kitarë; sipas burimeve qeveritare, shifrat janë vërtet shumë të larta. Si rezultat, ka shumë gara në një shumëllojshmëri të grupeve të moshave. Unë shpesh kam qenë i ftuar të jem anëtar i jurisë gjatë viteve, e cila është mënyra se si kam ndërtuar njohuritë dhe përvojën time. Unë pashë që ka shumë qasje për të organizuar gara dhe si formulohen dhe zbatohen rregullat. Kur u ftova nga Festivali i Kitarës në Zagreb për t'i ndihmuar ata të krijojnë rregullat dhe udhëzimet për garën e Kitarës në Festivalin e Zagrebit, kisha një ide të mirë se çfarë të bëja. Imagjinoj se ajo që bëra ka funksionuar mirë, sepse më vonë jam ftuar gjithashtu të jem Koordinator i Garës së Kitarës EuroStrings.

Si Koordinator i Konkurrencës EuroStrings, Antonio Rumenovi gjithashtu zhvilloi një aplikacion dixhital për përdorim nga juritë në gara, i cili gjithashtu ka një sistem shumë efikas të pikëzimit.

Ne krijuam një aplikacion i cili quhet Rezultati i Muzikës sepse ne donim t'i bënim proceset e përfshira në një garë shumë më të thjeshtë dhe për të prodhuar rezultate të jurisë shumë më shpejt dhe, kryesisht e rëndësishmja, ne donim të bënim gjithçka në atë proces transparente. Për EuroStrings, unë krijova rregulla dhe sisteme që janë rezultat i njohurive që fitova duke qenë në jurinë e shumë garave, dhe e zhvillova atë në një aplikacion me të cilin jam i kënaqur. Ne donim të krijonim diçka që pasqyron kohën në të cilën jetojmë duke përdorur teknologjinë e përparuar që kemi në dispozicion në vitin 2021. Aplikacioni Music Score për të shënuar një garë është shumë i thjeshtë dhe shumë i lehtë për t'u përdorur. Ka mundësi të ndryshme për të zgjedhur, varësisht nga mënyra se si do të dëshironit të shënonit pjesëmarrësit në një garë: ju mund të shënoni nga 0–25 ose 0–100, ose të votoni se kush është fituesi dhe aplikimi do të bëjë numërimin. Vendosja e sistemit ishte pak a shumë ideja ime, por natyrisht, zhvilluesit u sollën për të vënë idetë e mia në praktikë. Ishte një punë e madhe pasi procesi i krijimit të këtij aplikacioni ishte kompleks për ta bërë atë të funksionojë në një mënyrë të thjeshtë. Ne e provuam atë në disa konkurse, duke përdorur versionin demo. Gjithçka u zhvillua në mënyrë të përsosur, megjithatë, me përvojën tuaj gjithmonë keni pak ide se si gjërat mund të bëhen edhe më mirë dhe për të ecur më mirë, kështu që është ajo që po bëjmë për momentin. Ende kemi disa gjëra të vogla që duam t'i përmirësojmë, por unë jam natyrë optimist, kështu që besoj se aplikimi do të finalizohet brenda disa muajsh. Në përgjithësi, unë do të thoja që aplikacioni është inovativ dhe është një sistem perfekt për përdorim në gara. Aplikimi u bë nga Festivali i Kitarës në Zagreb dhe ne po e përdorim atë për garën EuroStrings por, në të ardhmen, ne besojmë se aplikacioni do të jetë i dobishëm për shumë festivale, të cilët gjithashtu mund të dëshirojnë të thjeshtojnë procesin e garës. Aplikimi kërkon shumë përgatitje para konkursit sepse mund të ngarkoni të gjitha programet e pjesëmarrësve dhe kopjet e rezultateve, figurave dhe biografive të konkurrentëve, dhe të gjitha informacionet e nevojshme për jurinë, por sapo të fillojë konkursi, gjithçka është i vendosur atje në aplikim dhe i gatshëm. Ekziston një vend ku çdo anëtar i jurisë mund të shtojë disa vërejtje, si dhe rezultatet. Pasi të futni rezultatet tuaja, aplikacioni i shton të gjitha shpejt, kështu që ju të keni rezultatet përfundimtare menjëherë pasi moderatori të mbyllë konkursin. Mund të shtypet menjëherë. I bën gjërat aq më të thjeshta. Në shumë gara ku unë isha në juri, na u desh të prisnim për disa orë për rezultatet, gjë që është veçanërisht e vështirë në një garë për lojtarë të rinj, me fëmijë të paduruar dhe prindërit e tyre që presin rezultatet. Kemi 17 anëtarë të platformës në EuroStrings dhe besoj se të gjithë duhet të mbajnë autonominë e sistemit të tyre të gjykimit, përfshirë sistemet e tyre të pikëzimit dhe zgjedhjen e anëtarëve të jurisë. Ata të gjithë janë duke bërë një punë të shkëlqyeshme. Unë gjithmonë besoj se ka hapësirë për përmirësim, por mendimi im është që ata duhet të vazhdojnë të punojnë siç bëjnë tani dhe pastaj të marrin iniciativën për të ndryshuar gjërat kur e ndiejnë nevojën. Në të njëjtën kohë, unë mendoj se aplikacioni ynë Music Score do të ketë një përdorim në të ardhmen në të gjithë botën.

Gara e Kitarës EuroStrings është vetëm për laureatët e festivalit të platformës EuroStrings - interpretues të rinj të lartë dhe me një gamë të gjerë të personaliteteve muzikore - kështu që vlerësimi nuk është një detyrë e lehtë.

Po, unë duhet të pajtohem, me gjithë respektin e duhur për të gjitha garat e tjera ndërkombëtare, dhe unë respektoj punën e të gjithëve, por kur keni 17 kitaristë të zgjedhur që janë fituesit e garave të tjera ndërkombëtare të kitarës, atëherë është një punë vërtet e vështirë për juria të vendosë se kush është më i miri sepse për secilin prej tyre, ata të gjithë performojnë shumë mirë dhe në një nivel të lartë. Bëhet çështje preferencash personale dhe mënyrës se si ato performuan ditën, por këto janë detaje vërtet të bukura. Taskshtë një detyrë e madhe, por deri më tani kemi pasur tre edicione të garës së kitarës EuroStrings, dhe mund të them se jemi jashtëzakonisht të kënaqur me progresin që kemi bërë dhe me mënyrën se si konkurrenca e kitarës EuroStrings ka shkuar gjatë tre fundit vjet.

Rumenović-min

Dy vjet më parë, projekti EuroStrings gjithashtu themeloi Garën e Kompozimit EuroStrings, i cili gjithashtu koordinohet nga Antonio Rumenovi.

Gjatë dy viteve të kaluara, ne kemi pasur dy fitues të EuroStrings Compostion Contest, të cilët secili prezantoi kompozime të një standardi shumë të lartë - kompozimet e tyre në programin e koncertit të një interpretuesi profesionist. Në vitin e parë, kemi pasur një numër shumë të shëndetshëm të pjesëmarrësve; në vitin e dytë, ne kishim nevojë të bënim disa ndryshime sepse morëm disa udhëzime nga Brukseli dhe vendosëm një limit moshe për pjesëmarrësit. Tani, pjesëmarrësit duhet të jenë jo më shumë se 35 vjeç, por ne ende kemi një numër të mirë të aplikantëve. Ne jemi të kënaqur me zhvillimin e Konkursit të Kompozimit EuroStrings dhe lidhjen që ai bën me Artistët e EuroStrings: është pjesa e caktuar për garën e kitarës EuroStrings dhe përveç kësaj, fituesi do të interpretojë pjesën fituese në të gjithë botën, në Shtetet e Bashkuara Shtetet, Evropa dhe Azia. Ky është një ekspozim i shkëlqyeshëm për kompozitorin e ri dhe për EuroStrings në përgjithësi. Një aspekt tjetër i fitimit të Konkursit të Kompozimit EuroStrings është se kompozitori fitues ftohet të jetë në jurinë e Konkursit të ardhshëm të Kompozimit. Kjo është gjithashtu një mundësi e shkëlqyeshme për të mësuar si një kompozitor, për të qenë në një panel gjykimi me kompozitorë me reputacion ndërkombëtar si Sérgio Assad dhe Stephen Goss. Sigurisht, të jesh në juri për garën e kompozimit EuroStrings është një punë e madhe, jo vetëm që ata duhet të vlerësojnë përbërjen por edhe lojën e saj në kitarë. Ky është një nder për kompozitorin fitues dhe gjithashtu tregon një vlerësim të statusit të tyre si kompozitor.

Ju po u jepni Artistëve të EuroStrings mundësinë për të performuar në vende shumë prestigjioze, dhe megjithëse EuroStrings është me bazë në Evropë, ju po arrini të krijoni lidhje për Artistët e EuroStrings përtej Evropës, me Amerikën dhe Lindjen e Largët, duke ju dhënë një shtrirje globale.

Kjo është diçka për të cilën ne jemi shumë krenarë dhe mund t'ju them se të gjithë artistët e EuroStrings kanë pasur sukses pasi kanë qenë pjesë e programit: njëri vazhdoi të merrte një post mësimdhënie në një universitet amerikan, një tjetër fitoi Guitar Foundation of America International Competition, kështu që ata janë duke prezantuar punën e tyre në shumë vende të ndryshme dhe në shumë festivale dhe duke krijuar lidhje në të gjithë Evropën. Ka kaq shumë rezultate pozitive nga projekti EuroStrings për interpretues të rinj, ne mund të konkludojmë se po funksionon!

Një intervistë me Mak Grgić

Artist Koordinator i EuroStrings
Në bisedë me Thérèse Wassily Saba dhe Tom Kerstens

Në rolin tuaj të rëndësishëm si Koordinator i Artistëve të EuroStrings, a mund të përshkruani se si është të punosh me kaq shumë kitaristë të rinj të shkëlqyeshëm?

Mak Grgić: Roli është shumë i dobishëm, por sfidues. Jo vetëm që shohim se sa talent të rinjë ka në botën e kitarës klasike, por jemi gjithashtu dëshmitarë të një rritje eksponenciale të këtij grupi të rinjve. Për EuroStrings, ky është një bekim sepse secili Artist i EuroStrings me të cilin kemi punuar ka sjellë kaq shumë në tryezë, por kjo gjithashtu do të thotë që përgjegjësia jonë po rritet. I gjithë ky talent meriton të dëgjohet, dhe shpresoj se ne, si platformë, kemi qenë të dobishëm në atë drejtim, dhe do të vazhdojmë ta bëjmë këtë sa më shumë që të mundemi. Personalisht, unë frymëzohem vazhdimisht nga cilësia dhe përkushtimi që Artistët tanë EuroStrings shfaqin si në nivelin personal ashtu edhe në atë profesional.

A ka aspekte të tjera të kësaj pune që ju duken më të dobishme?

Natyrisht, pjesa më e dobishme do të ishte edhe vetë arsimimi im. Thuhet se ne mësojmë më mirë nga të tjerët që janë të shkëlqyeshëm në atë që bëjnë, dhe kjo është absolutisht e vërtetë. Unë kam çmuar çdo miqësi të bërë me Artistët tanë të EuroStrings gjatë katër viteve të fundit dhe kam qenë i privilegjuar që kam provuar një shumë të vetë-vlerësimit, si dhe kam mësuar shumë, ndërsa punoja me këta muzikantë të rinj të talentuar; Unë do të doja të theksoja se sa mirënjohës jam për këtë mundësi për të punuar me Artistët tanë të EuroStrings.

Sigurisht, duhet të ketë edhe sfida?

Sfidat janë ana tjetër e medaljes për shpërblimet. Duke pasur kaq shumë diversitet në talent, personalitete, qëllime, aspirata, është e vështirë të jesh njëlloj i dobishëm për secilin nga Artistët e EuroStrings, pavarësisht qëllimit tonë për të ofruar burime të barabarta dhe mbështetje për të gjithë ata. Unë kam numëruar të mirat tona ndërsa përfundojmë çdo vit pasi kemi arritur një ndjenjë të komunitetit me një qëndrim pozitiv midis Artistëve tanë të EuroStrings sepse, në planin afatgjatë, kjo është kaq e rëndësishme për të gjithë ne. Anëtarët e Platformës EuroStrings të gjithë kanë qasje individuale, disa nga ne gjithashtu interpretojnë muzikantë, por është komuniteti ynë që na mbështet dhe na siguron vëmendje. Sfida kryesore është ta pranojmë këtë dhe të punojmë drejt ruajtjes së sensit të një komuniteti.

A mendoni se ka pasur një ndryshim në nivelin e performancës në vitet e fundit?

Absolutisht! Çdo vit sjell një nivel më të lartë dhe më të përkushtuar të të performuarit. Kjo ka të bëjë me pedagogjinë e shkëlqyeshme gjithnjë në zhvillim, e cila po bëhet më e lehtë për t'u arritur dhe gjithashtu nga dëshira e gjithë performuesëve të rinj për t'u dëgjuar dhe duke rezultuar në gjetjen e mënyrave të reja për t'u bërë të pranishëm në skenën muzikore ndërkombëtare.

mak-min

Ju keni qenë një artist shumë i suksesshëm në rininë tuaj. A do të dëshironit që EuroStrings të ketë qenë në atë kohë? Në cilat mënyra do të kishte bërë ndryshimi?

EuroStrings si një komunitet ka qenë gjithmonë ëndrra ime. Do të kisha dashur të isha në gjendje të krijoja miqësi afatgjata me bashkëmoshatarët e mi në vend që të ndieja etjen për të qenë konkurrues. E di tani që të kesh ato miqësi do të më kishte përfituar më shumë, si nga ana muzikore ashtu edhe nga ajo personale. Në fund të fundit, muzika është një formë e të shprehurit që ne bëjmë së bashku, qoftë në një nivel të lartë profesional apo thjesht një amator. Kur e njohim atë, është më lehtë të jemi të lumtur për këtë. Për mua, në fund të fundit, EuroStrings përfaqëson këtë potencial dhe ideal.

Çfarë ndikimi mendoni se do të ketë EuroStrings në karrierën dhe jetën e performuesëve të rinj?

Shpresoj se kemi luajtur dhe po luajmë një rol, sado të vogël, në një zhvillim pozitiv të zhvillimit të tyre. Karriera dhe jeta mund të zhvillohen në shumë mënyra, por nëse edhe vetëm një pjesë e Artistëve të EuroStrings do të kujtojnë përvojat e tyre me një buzëqeshje në fytyrë, unë do ta shoh këtë si një ndikim të arritur mirë. Mundësitë e performancës, mundësitë arsimore, mundësitë e rrjetëzimit dhe në fund të fundit shoqëria janë vlera për të cilat EuroStrings qëndron për të siguruar diçka pozitive për Artistët e EuroStrings. Unë shpresoj se do të vazhdojmë ta bëjmë këtë për vitet që vijnë.

AFTERWORD: COVID-19 NË 2020 DHE MËTEJ

Viti 2020 dhe fillimi i 2021 kanë qenë periudha shumë të ndryshme për të gjithë dhe periudha të vështira për shumë. Pandemia Covid-19, e cila filloi në fillim të vitit 2020, ndryshoi të gjitha planet që ishin bërë për atë vit, i cili gjithashtu do të ishte një i rëndësishëm për botën e muzikës klasike ndërsa ne prisnim të festonim 250 vjetorin e lindjes së kompozitorit Beethoven në Dhjetor 1770. Për kitaristët, humbja e Julian Bream në 14 Gusht 2020 ishte veçanërisht e trishtueshme, sepse ai mbetet një frymëzim i shkëlqyeshëm për kitaristët e rinj, si interpretues ashtu edhe për komisionimin dhe promovimin e repertorit të kitarës.

Pavarësisht nga sfidat që ka sjellë bllokimi Covid-19, shumica e festivaleve të platformës EuroStrings arritën të shfaqnin disa nga ngjarjet e tyre të planifikuara, në internet nëse jo drejtpërdrejt, dhe secili ishte në gjendje të mbante garën e kitarës, në mënyrë që Artistët e rinj të EuroStrings për 2020 / 2021 mund të zgjidhet. Mbështetja dhe shkëmbimi i informacionit i anëtarëve të platformës EuroStrings ishte një pjesë jetike e suksesit të tyre. Shumë festivale të platformës EuroStrings ishin të kënaqur me shtrirjen e audiencës së tyre përmes aktiviteteve të tyre në internet dhe planifikojnë të mbajnë këto lidhje globale për të ardhmen, edhe kur kufizimet e pandemisë janë hequr. Pavarësisht nga koha e nevojshme për t'u përshtatur me përdorimin e teknologjisë së re dhe për të prodhuar rezultate cilësore, shumica e festivaleve raportuan me krenari se përpjekjet e arritura ishin të gjitha shpërblyese. Në vitin 2021, ne do të shohim një kthim gradual në normalitet dhe do të jemi në gjendje të kalojmë nga koncertet në internet përsëri në ngjarjet e drejtpërdrejta. Sidoqoftë, disa nga praktikat më të mira të reja, të cilat janë zhvilluar gjatë bllokimit, gjithashtu mund të vazhdojnë dhe shpresojmë që do të vazhdojnë të evoluojnë.

EuroStrings Competition 2019©TW Saba431bbb-min

Kontaktet e EuroStrings
Drejtor Ekzekutiv:
Ružica Gelo Ciglenečki
Artists Coordinator i EuroStrings :
Mak Grgić
info@eurostrings.eu
Drejtor i financave:
Antonio Rumenović
Finance Director:
Ivan Barnjak
finance@eurostrings.eu
Menaxher i komunikimit:
Dunja Stanković
communication@eurostrings.eu
PR: Internacional:
Larisa Lieberman / Tom Kerstens
internationalpr@eurostrings.eu
Dizajni:
Jurana Puljić Jacmenović / Oliver McGhie

eurostrings.eu

Text written, compiled and edited by
Thérèse Wassily Saba and Tom Kerstens
Design by Colour Blind Design
Logo e EuroStrings dhe brendi nga
Jurana Puljić Jacmenović